Emberi fekáliát engedett a Füzes-patakba egy szennyvíztisztító

2022. szeptember 28. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tisztítatlan szennyvizet engedett egy szennyvíztisztító telep a Páty és Biatorbágy között található Füzes-patakba, a súlyos környezetkárosítás miatt a Pest Megyei Főügyészség az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordult – írja az MTI.

Az engedélyben előírtak ellenére a szennyvíztisztító telephelyének sarkában lévő kifolyó résznél, ugyanott, ahol a patak ered, „jelentősen erős szaghatás volt tapasztalható” – fogalmazott közleményében a főügyészség. Hozzátették:

a patak vízfelszínén tisztítatlan szennyvíz nyoma, emberi fekália és szennyvíziszap, vagyis a szennyvíztisztítás után keletkező hulladék volt.

A szennyezés terjedelmes szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé – írták. A Füzes-patak Magyarország ökológiai hálózatának a része, és fokozottan védett fajok is előfordulnak benne, ezért a patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep csak szigorú feltételekkel kapott engedélyt a működésre.

Az előírások szerint az üzemeltetés során a telepnek fokozott figyelmet kellett volna fordítania arra, hogy a felszín alatti víz ne szennyeződjön, és a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhetett volna nyers szennyvíz. Az ügyészség rendelkezésére álló adatok azt támasztották alá, hogy a szennyvíztisztító telep a jogszabályokat súlyosan megszegve üzemelt, ezért az ügyészség az illetékes környezetvédelmi hatósághoz fordult az ügyben.

„A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba. Mindez közvetlen veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!