Két évig ünnepli majd a főváros Budapest 150. születésnapját

2022. szeptember 27. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A város története mindannyiunké” – üzeni a főváros a kétévesre nyúló Budapest 150. eseménysorozattal. A szervezők munkáját egy tanácsadó testület segíti majd, amit Nyáry Krisztián író vezet, mellette besegítenek „közéleti gondolkodók, a művészeti és tudományos élet szereplői, civil szervezetek képviselői” is.

A főváros és Budapest Brand Zrt. hosszú rendezvénysorozattal készül a főváros 150 éves egyesülésére, azaz születésnapjára. Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója elmondta, hogy idén, a 149. születésnapon rajtolnak el majd az események, és egészen a 150. év fordulójáig, 2024. november 17-ig eltartanak majd. Terveznek nagy, központi programokat is – az egyik „csúcspont” a Lánchíd átadása lesz – de hangsúlyosak lesznek a kerületi közösségek által szervezett események is, itt mind a 23 kerültet tervezik bevonni. Egy felmérésük szerint a budapesti lakosság jobban kötődik a saját városrészéhez, mint magához a fővároshoz, ezért is igyekeznek a kisebb, közösségi eseményekre hangsúlyt fektetni.

Fontosak lesznek a kétéves időszakban az intézményi programok is: a fővárosi könyvtárakat, mozikat és például a Budapesti Történeti Múzeumot is bevonják egy kiállítás erejéig. Elkészül majd Budapest nagyregénye is, ami kortárs művekkel, kerületenként igyekszik majd képet adni a városrész aktuális állapotáról. A tervek szerint 60 budapesti intézmény szervez majd valamilyen eseményt, ezentúl 30 Budapest Brand által létrehozott rendezvény is lesz, ennek pedig csak egyik eleme a kerületi közösségek által szervezettek. Igyekeznek majd mindenkit megszólítani, ezért jön létre például a fővárosi szervezésű „újragondolt majális” is. Az eseménysorozatnak pontos költségvetése nincs, a részletes számok majd a decemberben megjelenő 2023-as fővárosi költségvetésben lesznek láthatóak.

A programok november 17-én, és az azt követő hétvégén indulnak, ebbe a fővárosi, körúti és nem körúti mozikat vonták be. Emellett a hagyományokat követve ezen a napon adják majd át a díszpolgári címeket is. Faix Csaba kiemelte, hogy a novemberi, illetve az idei események egyelőre még csak „rámelegítésként” szolgálnak, a rendezvénysorozat látványos része igazán majd tavasztól lesz, amikor újra szervezhetők kültéri események.

2023. november 17-én ünnepli Budapest 150. születésnapját, ami a főváros közjogi egyesítésének dátuma. Ezen a napon egyesült a mai Budapest, ami 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városok egyesítésével – ehhez a XX. században további kerületek is csatlakoztak.

Az ünnepségsorozatról szerdán dönt majd a Fővárosi Közgyűlés, ezzel a hivatalosan is elindul az eseménysorozat szervezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!