Termetesebb vaddisznó lehetett a salgótarjániakat félelemben tartó medve

2022. szeptember 22. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Bejárta a sajtót a hír, miszerint szerda reggelig már nyolcan is medvének azonosítottak valamit Salgótarján zagyvapálfalvai városrészében, az első észlelés a szeméttelep körzetéből érkezett. A hír a Nógrád megyei medve figyelő nevű Facebook-oldal bejegyzése alapján terjedt el, a lapok közül először a megyei Nool.hu írta meg anélkül, hogy ellenőrizte volna az információt.

A hír nyomába eredve hamar kiderült, hogy a hatóságokat valakik valóban értesítették, mivel a Telex megkeresésére a salgótarjáni rendőrség azt válaszolta, hogy kedden este fél 9 környékén két bejelentést is kaptak arról, hogy Salgótarján belterületén, a Bercsényi Miklós úton medvét láttak.

Míg a Bercsényi Miklós út valóban belterület, a térképen hiába is keresnénk Salgótarján Pálfalva városrészében szeméttelepet, nem találnánk. Az valójában északabbra, a Csókás körút végén, már nem lakott területen van, és a Salgótarján Térségi Kommunális Szilárd Hulladéklerakó nevet viseli. Medveléptékkel azonban tényleg csak egy negyedórányi ballagásra van mind a Bercsényi Miklós úttól, mind a zagyvapálfalvai városrésztől.

Voltak ugyanakkor olyanok, akik az Ipoly erdőben, és olyanok is, akik a köznyelvben csak Zsidó-hegynek nevezett dombon látták a medvét egy buszról. Míg mások jóval közelebbről vélték látni, és kikérték maguknak a feltételezést, hogy összetévesztenék azt bármilyen más állattal. Ezeket a kommentelőket azonban hiába kerestük a Facebookon, egyelőre nem akarták elmesélni az élményeiket. Az Ipoly Erdő Zrt. azonban a Telexszel azt közölte, hogy hozzájuk hivatalos megkeresés a medve észleléséről nem érkezett, terepi munkatársaik pedig nem találkoztak a területen medvére utaló nyomokkal.

Sokan a szarvasbőgést is medveüvöltésnek hiszik

A salgótarjáni önkormányzat sajtósa, Galló Júlia szerdán megkeresésünkre azt mondta, hogy ők sem kaptak hivatalos bejelentést, azonban az önkormányzat szintén Facebook-posztokból értesült az állítólagos medvéről, ezért felvették a kapcsolatot a vadásztársasággal és a területen illetékes erdőgazdálkodási szervekkel.

Ennek csütörtök délelőtt már meglett az eredménye is. Galló Júlia elmondása szerint a Bükki Nemzeti Park nógrádi tájegységének természetvédelmi területi felügyelője kiment a bejelentések helyszínére, de hiába kereste az állat nyomait és beszélt a lakókkal, eddig semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy valóban medve járt volna a környéken.

A szakember azt valószínűsítette, hogy a szürkületben egy nagyobb vaddisznót nézhettek valakik medvének.

Már csak azért is adja magát az erős gyanú a tévedésre, mert a környéken medve lábnyomát nem látta, de vaddisznó- és szarvasnyomokat bőven talált.

Ennek ellenére a salgótarjáni önkormányzat nem akarja száz százalékig kizárni azt a lehetőséget, hogy medve tévedhetett a környékre, ezért azt kérik a helyiektől, hogy ha medvére utaló nyomokat látnak, vagy esetleg megpillantják az állatot, akkor értesítsék a Bükki Nemzeti Parkot az ügyeleti telefonszámukon: 06308613808.

A civilek által működtetett Nógrád megyei medve figyelő oldal egyik adminja az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy általában nem szoktak hiteles kép vagy forrás nélkül leközölni ilyen híreket, de most kivételt tettek, mert annyi magánszemély posztja jutott el hozzájuk, és mert az észlelések lakóövezet közeléből érkeztek. De azt is hozzátették ugyanakkor, hogy „szezon van, most sokan a szarvasbőgést is medveüvöltésnek hiszik”.

Ha ezúttal vaddisznónak is bizonyult a medve, az viszont való igaz, hogy az elmúlt években többször is áttévedt Magyarország északi részére Szlovákiából egy-egy példány. Nem véletlenül adott ki a Bükki Nemzeti Park egy tájékoztatást arról, hogy mit kell csinálni abban az esetben, ha valaki valóban medvével találkozna.

Forrás: bnpi.hu
Forrás: bnpi.hu
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!