Azt kéri az adatvédelmi hatóság, hogy ne végezzék az állami gondoskodásban élők orosz IQ-felmérését

2022. szeptember 21. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalból eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága a miatt az orosz fejlesztésű honlapon elvégezhető IQ-teszt miatt, amiről néhány hete derült ki, hogy az állami gondoskodásban élő 6–18 éves gyerekeken el kell azt végezni a Belügyminisztérium kérésére. Az utasítást az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat adta ki.

A NAIH a szerdai sajtóközleményben azt írja, hogy miután tudomásukra jutott a teszt, amit az előírás alapján a gyermekek gyámjainak (helyettes gyámjainak, nevelőszüleinek, illetve a gyermekotthon/lakásotthon nevelőinek) kell biztosítaniuk, ők maguk is próbaregisztrációt végeztek a honlapon, és átnézték a működését, szabályzatait, írja az Országos Sajtószolgálat.

Arra jutottak, hogy az adatkezelési műveletekkel összefüggésben

„jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn, figyelemmel arra is, hogy azok során a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatainak harmadik országbeli adatkezelő általi kezelésére is sor kerülhet, amely adatkezelés jogszerűségére irányadó feltételek teljesülését, az érintettek megfelelő tájékoztatását és az őket megillető jogosultságok gyakorlásának lehetőségét a Hatóság nem látja maradéktalanul biztosítottnak”.

A hatóság hivatalból eljárást indított, amely során felszólították az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket az annak alapján keletkezett személyes adatok törlése iránt is. Az adatkezelés további körülményeit a hatóság jelenleg is vizsgálja.

„A Hatóság ezúton is felhívja az utasítással érintett gyermekvédelmi gyámok, helyettes gyámok, nevelőszülők, illetve a gyermekotthon/lakásotthon nevelőinek a figyelmét arra, hogy a szakellátott 13-18 éves korosztályú gyermekek 2022. szeptember 1-22. között esedékes felmérését az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat elnökének utasításában meghatározott honlapon ne végezzék el.”

Az úgynevezett „pályaalkalmassági/IQ-felmérésről” a DK-s Arató Gergely írásban kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert nemrég, választ viszont nem tőle, hanem helyette Rétvári Bence államtitkártól kapott.

Rétvári a válaszban azt írta: szerinte a gyermekvédelemben élők szűrése a tehetségazonosítás és képességvizsgálat eszközeivel „fontos mérföldköve” annak, hogy a családjukat nélkülöző, traumatizált gyermekek is megkapják a jövőjüket segítő lehetőségeket, kapaszkodókat. Az államtitkár szerint az orosz fejlesztésű oldal használatával kapcsolatban „adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség”, vagyis a tesztet kitöltő gyerek nem beazonosítható.

Nem sokkal később a Hvg.hu arról írt: az orosz IQ-teszt a készítői szerint is kevés egy felelős döntéshez. A 2016-ban alapított cég honlapjának célja a különböző tesztekkel „elsősorban a szórakoztatás, lehetőséget akarnak adni az embereknek arra, hogy jól érezzék magukat, a teszteket nem ellenőrizték szakértők”, az egyes tesztek megbízhatóságáról nincsenek pontos információk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!