Gulyás Gergely szerint a NATO-tagokra nem jelent veszélyt Oroszország

2022. szeptember 16. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz birodalmi gondolat és terjeszkedés független volt a rendszerektől és államformáktól – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) pénteken. Gulyás Gergely a Gecse Géza Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 című könyvének bemutatójára szervezett kerekasztal-beszélgetésen egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az európai politikát annak a kérdésnek a megválaszolása határozza meg, meddig terjednek ezek az orosz birodalmi ambíciók.

Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fotó: Illyés Tibor / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Szerinte a kérdésre a balti államok és Magyarország más választ adnak. Előbbiek úgy hiszik, ha Ukrajna veszít, akkor Lengyelország következik, és ezért a lengyelek például azt gondolják, ha már úgyis háborúzni kell az oroszokkal, akkor azt jobb Ukrajnában megvívni.

Mi pedig azt mondjuk, semmiféleképpen sem szabad a NATO-nak hagynia magát beleprovokálni ebbe a háborúba, és a részesévé válni – mondta a miniszter, aki szerint ha sikerül a háborúból kimaradni, akkor a NATO-tagállamokra nem jelent veszélyt a mai Oroszország.

Gulyás azt mondta, miután Nyugat-Európa 1990 után úgy gondolta, nincs akadálya az oroszokkal való gazdasági együttműködésnek, „nem végezte el a házi feladatát”, hogy diverzifikálja a nyersanyag-forrásait. Szerinte nem az a hiba, hogy Oroszországtól vásárolta Európa az energiát, hanem az, hogy annak ma sincs alternatívája. Ugyanakkor egy másik egyoldalú függőség létrejötte sem előnyös. A miniszter szerint Magyarország megtette az indokolt lépéseket a diverzifikáció érdekében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!