Választási csalással vádolnak 25 embert Baranya megyében

2022. szeptember 13. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat huszonöt ember ellen, akik a 2019-es önkormányzati választáson egy baranyai településen próbálták befolyásolni az eredményt – közölte a Baranya Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

A főügyészség közleményében azt írták: a három évvel ezelőtti önkormányzati választáson a polgármesteri címért induló két jelölt egyike két ismerősét rábírta, hogy ajánljanak fel pénzt ismerőseiknek vagy akár ismeretleneknek a településre történő átjelentkezésre, majd szavazzanak megbízójukra.

A pénzt – az átjelentkezésért és a szavazatért 5-5 ezer forintot – minden esetben a polgármesterjelölt adta át a két közvetítőnek, akik ezt továbbították a választóknak. A jelölt többeket közvetlenül is befolyásolt abban, hogy az állandó lakóhelyüket változtassák meg, majd pénzért rá adják le szavazatukat. A jelölt és ismerősei összesen 22 embert vettek rá állandó címének megváltoztatására és a szavazásra.

A közlemény szerint a választások kiírása idején a névjegyzékben szereplők száma megduplázódott az átjelentkezésekkel. A választási csalás gyanúja miatt a választási bizottság a választási eljárást megsemmisítette, és megismételt eljárást írt ki, amin végül a másik jelölt nyert.

Az ügyészség a bűncselekményt szervező polgármesterjelöltre próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!