Jogerősen négy év börtönre ítélték a Gyurcsány-kormány egykori NBH-s főigazgatóját

2022. szeptember 13. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vesztegetés elfogadása és államtitoksértés miatt jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, aki a Gyurcsány-kormány alatt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója volt. Az őt megvesztegető Jakubinyi Róbert három évet, míg az ügy harmadrendű vádlottja, Gyarmati György két év hat hónap letöltendő szabadságvesztést kapott a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa előtt, írja a Magyar Nemzet. Az ügy részleteiről nem igazán lehet tudni semmit, mert az államtitkot képez, így a tárgyalásokat végig zárt ajtók mögött tartották.

Galambos elveszítette tábornoki rangját, Gyarmati György pedig az alezredesi fokozatát. Mindkettejüknek 1,5-1,5 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie. Galambost, az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt és az Egy-másért Alapítvány révén is ismert Jakubinyi Róbertet még 2013-ban vádolták meg folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel.

A perben első fokon 2014-ben született döntés, majd 2015-ben a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa újrakezdte az ügyet, így végül elsőfokú ítélet csak 2017-ben született. Akkor Galambos egyebek mellett öt év börtönt kapott, míg Jakubinyi négy év szabadságvesztést, Gyarmati pedig három év börtönbüntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!