Második világháborús betonromboló gránátot találtak a II. kerületben

2022. szeptember 10. – 12:18

frissítve

Második világháborús betonromboló gránátot találtak a II. kerületben
Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Második világháborús szovjet betonromboló gránátot találtak Budapesten a II. kerületi Pusztaszeri úton egy családi ház kertjében. A hatástalanítás idejére száz méter sugarú körben lezárják a területet – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szombat reggel az MTI-t.

Gajdos Milán elmondta, hogy a szovjet 203 milliméteres betonromboló gránátra vízvezeték-fektetés közben bukkantak a munkások. Az esetről a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred Facebook oldalán is posztolt reggel 9 óra után nem sokkal:

A tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a gránát élesített gyújtószerkezettel rendelkezik. Gajdos Milán azt is közölte, hogy a robbanótestet a helyszínen hatástalanítani kell, mielőtt elszállítják. A hatástalanítás idejére a rendőrök mintegy száz méter sugarú körben lezárják a területet. A kommunikációs tiszt azt is mondta, hogy a tűzszerészek hamarosan megkezdik a gránát élesített fenékgyújtó szerkezetének eltávolítását.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Facebook oldalán korábban arról is beszámolt, hogy az alakulatuk mozgalmas nyarat tudhat maga mögött, mivel a tűzszerész ügyeletre a nyári hónapok alatt több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett. Az augusztus különösen mozgalmas volt, hiszen több mint 170 intézkedést igénylő esethez kellett útnak indulnia a tűzszerész járőröknek, hogy kezeljék az előkerült, jellemzően második világháborús eszközöket. Ebből 52 bejelentés azonnali reagálást igényelt. Az alakulat a posztban azt írja, hogy idén nyáron azért növekedhetett meg ennyire az esetek száma, mert az elhúzó aszály miatt a hazai folyók és tavak vízállása szokatlanul alacsony volt. Emiatt több háborús robbanószerkezet bukkanhatott elő a vizek mélyéről.

Az alakulatot nemrég azért riasztották, mert találtak egy II. világháborús robbanszószerkezetet a Duna medrében, a Várkert Bazár móló közelében. A tűzszerészek a hatástalanítás idejére, szeptember 12-re biztonsági zárást rendeltek el. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, mely utcákat fogják lezárni és mely lakóházakat fogják kiüríteni, a Magyar Rendőrség közleményében lehet olvasni, illetve a Budavári Önkormányzat honlapján is.





Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!