Pintér Sándor főispánokkal ellenőrizteti a háziorvosi és gyermekorvosi rendelőket

2022. szeptember 9. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 5-től ellenőrzik a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a vegyes praxisokban ellátást végző egészségügyi szolgáltatókat – erősítette meg a Telexnek a Népszava értesülését a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A NNK válaszában azt írja, a belügyminiszter, Pintér Sándor utasítására a főispánokat (elavult nevükön: kormánymegbízottakat) bízták meg az ellenőrzések megszervezésével.

Az ellenőrzéseket 2022. szeptember 5-én kellett megkezdeniük a járási hivatalok egészségügyi igazgatási szakterületen foglalkoztatott kormánytisztviselőinek.

„Az ellenőrzés tárgya a szakmai minimumfeltételek rendelkezésre állásának vizsgálata – azaz nem szimpla leltározás történik” – írja az NNK.

Ez azt jelenti, hogy ellenőrizni fogják többek között a háziorvosi rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket és engedélyeket, az ellátóhelyek felszereltségét, a veszélyes hulladékok megfelelő tárolását és elszállítását, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálataikról igazoló dokumentumokat, továbbá a kötelező védőoltásaikat is.

A Népszava információi szerint az ellenőrzésre azért kerül sor, mert „az egészségügyet felügyelő tárcához bejelentést érkezett, hogy egyes praxisokban nincs működő EKG készülék”. A NNK válaszában ezzel szemben azt írja:

„Az egyes szakmai minimumfeltételek meglétének ellenőrzése nem rendkívüli, arra rendszeresen sor kerül.”

Hiányosság feltárása esetén – annak súlyát mérlegelve – az ellenőrző hatóság jogszabályban meghatározott hatósági intézkedéseket hoz – írják.

A Népszava értesülései szerint a belügyminiszter azt is utasításba adta, hogy a kormánytisztviselőknek fejenként heti húsz rendelőt kell ellenőrizniük, az NNK ezt az információt nem erősítette meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!