A strasbourgi bírósághoz fordul a Fővárosi Törvényszék volt bírája

2022. szeptember 9. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában tévesen szerepelt, hogy a bírót felfüggesztették. A pontatlan kifejezést a Fővárosi Törvényszék jelzése alapján javítottuk, az érintettektől elnézést kérünk.

A Fővárosi Törvényszék elnöke Szabó Gabriella bírót tavaly alkalmatlannak minősítette, ezért megszűnt megbízatása, nem ítélkezhet tovább – állítja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Szabó megbízatásának megszüntetésére tavaly azután került sor, hogy a bírónő az Európai Unió Bíróságához fordult egy menekültügyi szabály miatt, amit az uniós bíróság jogellenesnek is talált. A bíró szerette volna megtámadni az alkalmassági vizsgálat eredményét, de a magyar bíróságok szerint erre nincs lehetőség. Ezen álláspontot az Alkotmánybíróság is megerősítette.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint a hatékony jogorvoslat mindenkit megillet, ezért most a strasbourgi bírósághoz fordulnak az üggyel. Szabó Gabriella 2018-tól volt bíró a Fővárosi Törvényszéken, tavaly, hogy folytathassa munkáját, egy szakmai alkalmassági vizsgálaton kellett átesni, de a törvényszék alkalmatlannak minősítette, hiába érkezett több kedvező vélemény a bírónő munkájáról. Szabó 2018-ban az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordult, mert egy olyan hazai rendelkezést használtak rendszeresen menedékkérők elutasítására a hatóságok, amely szerinte uniós jogba ütközött.

A bírónőnek igaza volt, és az EUB 2020-ban kimondta, hogy ezt a jogsértő szabályt nem alkalmazhatja tovább a menekültügyi hatóság.

Gulyás Gergely a Telex kérdésére a csütörtöki kormányinfón azt válaszolta, hogy a magyarnál függetlenebb bírói szervezet egész Európában nincs. Sőt, a miniszter szerint a magyar bírói szervezet „lassan már önmagától is független”. Gulyás hozzátette, hogy az Országos Bírói Hivatal és az Országos Bírói Tanács között vannak ugyan viták, de ezzel nincsen semmi gond.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!