Az Európai Bizottság a Kúriára vonatkozó szabályok módosítását is kéri a magyar kormánytól

2022. szeptember 8. – 08:04

Az Európai Bizottság a Kúriára vonatkozó szabályok módosítását is kéri a magyar kormánytól
Varga Zs. András – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kérte a magyarországi hatóságoktól, hogy úgy módosítsák a Kúriára vonatkozó szabályokat, hogy lehetetlenné váljanak a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések, és megerősödjön az ellenőrzés a legfelsőbb bírói szerv felett – írja a Népszava. Anitta Hipper, a Bizottság szóvivője a Népszavának azt mondta, a testület ismeri a Magyarországon megfogalmazott, Varga Zs. András Kúria-elnök bírói kinevezési gyakorlatát érintő kritikákat, amiket a Magyar Helsinki Bizottság egyik jelentése is listáz.

Hippler szerint a Bizottság többször is szóvá tette a bírói kinevezésekkel, különösen a Kúria elnökének kinevezésével kapcsolatos kifogásait az éves jogállamisági országjelentésekben, az ideiben pedig konkrét ajánlásokat is megfogalmazott. Az ajánlások végrehajtását pedig a soron következő országjelentésben értékelni is fogják.

A magyar kormány jelenleg nagyon szeretne megfelelni az Európai Bizottság elvárásainak, amiben csak tud, a most folyó tárgyalásokon dől majd el ugyanis, hogy végre újra érkezhetnek-e EU-s pénzek Magyarországra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!