Hónapokat vártak időpontra Sopronban, aztán most megszűnt a gyermekkardiológia

2022. szeptember 5. – 04:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sopronban augusztus 27-én megszűnt a gyermekkardiológiai rendelés. Azoknak a családoknak, amelyek eddig hónapokat vártak vizsgálatra, most Győrben kell újabb időpontot kérniük. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Telex kérdésére azt írta: a sürgős esetek egy-két nap, az enyhébbek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetők el, és kérhető utazási költségtérítés.

Egy soproni család tavasz óta próbált a hároméves gyermeküknek időpontot szerezni a helyi gyermekkardiológia szakrendelésre. Nagy nehezen, szeptember végére (!) sikerült időpontot kapniuk.

Augusztus 31-én azonban levelet kaptak. Ebben az állt, hogy augusztus 27-től megszűnik Sopronban a gyermekkardiológiai rendelés, ezért minél hamarabb kérjenek újabb időpontot a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba. Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis a Soprontól 96 kilométerre lévő megyei kórházat jelölte ki területileg illetékes ellátónak.

Fotó: Olvasónk
Fotó: Olvasónk

Olvasónk levele szerint mindez elég komoly felzúdulást keltett az érintett soproni szülők körében, köztudott ugyanis, hogy Győrbe különösen nehéz időpontot szerezni. Egyes helyeken 2022-re elfogyott minden lehetőség, de ha mégis lenne hely, méltánytalannak találják a hosszú utazást.

A Soproni Gyógyközpontban eddig heti 8 órában volt gyermekkardiológiai szakrendelés, amit egy megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvos tartott közreműködői jogviszonyban. A rendelés azért szűnt meg, mert az orvos a továbbiakban nem kívánja ellátni ezt a feladatot – válaszolta kérdésünkre az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

Az Okfőtől megkérdeztük azt is, milyen esélyeik vannak a Sopronban és környékén élő szülőknek arra, hogy belátható időn belül kapjanak időpontot Győrbe, mikorra várhatók szabad helyek a rendelésre. A főigazgatóság válasza szerint az elérhető vizsgálati időpontok a gyermek klinikai tüneteitől, a gyermek életkorától, illetve attól ténytől függenek, hogy első szakvizsgálatról vagy már gondozott gyermek kontrollszakvizsgálatáról van-e szó.

„A relatív sürgős esetek 1-2 napon belül, az enyhébb esetek vagy a kontrollvizsgálatok néhány hónap előjegyzési idővel érhetőek el”

– olvasható a válaszban.

A Sopronban és környékén élő szülők ilyen esetekben kérhetik az utazási költségeik megtérítését, erősítette meg az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az ellátás helyszínén a kórház az egészségbiztosító (NEAK) által üzemeltetett informatikai rendszerben rögzíti azokat az adatokat, amelyek szükségesek az utazási költségtérítési támogatáshoz. „Ezt követően az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelem személyesen, postai úton vagy elektronikus úton – Ügyfélkapun keresztül – nyújtható be a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz” – válaszolta kérdésünkre a kórházi főigazgatóság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!