2,5 milliárd forintos csalás miatt emeltek vádat Pécsvárad polgármestere ellen

2022. szeptember 1. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek Pécsvárad polgármestere és tizennégy társa ellen. A vád szerint 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai támogatást „tettek zsebre jogosulatlanul”, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás a vád, írja az MTI.

Kutas Tamás főügyészségi szóvivő megerősítette az MTI-nek, hogy a csalás irányítója a vád szerint Pécsvárad polgármestere, Zádori János. Zádori 2014 óta van hivatalban függetlenként.

A vádlott és házastársa baromfitartás-technológia adásvételére, beszerelésére szakosodott gazdasági társaságok tulajdonosaiként, vezetőiként olyan cégekkel és egyéni vállalkozásokkal került üzleti kapcsolatba, amelyek önerő híján nem tudtak a kiírt pályázatokon indulni.

Fotó: Zádori János Polgármester / Facebook
Fotó: Zádori János Polgármester / Facebook

A házaspár az önerő igazolását valótlan tartalmú banki körbeutalásokkal, fiktív kölcsönökkel, hamis számlákkal teremtette meg, emellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megtévesztése, a pályázati pénzek megszerzése érdekében a berendezések túlszámlázásával, továbbá a feltüntetett berendezés helyett olcsóbb eszközök beszerzésével, beszerelésével nyújtott segítséget „üzletfeleinek”.

A vádirat szerint több tucatnyi gazdasági társaság és vállalkozás jutott így jogosulatlanul legalább 14, legfeljebb 665 millió forintos támogatáshoz. A NAV szerint a támogatási összegekből Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében korszerűsítettek állattartótelepeket úgy, hogy a beruházások költségeit egyes esetekben 20-25-szörös mértékben túlárazták és a feltüntetettnél jóval olcsóbb technológiákat, berendezéseket építettek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!