Rezsihorror várhat a nagytarcsai lakótelep lakóira

2022. szeptember 1. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fűtés és meleg víz nélkül maradhat 192 lakás egy nagytarcsai lakótelepen egy sajátos jogi anomália miatt – írja az Átlátszó az önkormányzat közlése nyomán.

A Honvédelmi Minisztérium lakótelepén lakók nem jogosultak a lakossági egyetemes gázszolgáltatásra, mert az ingatlan, amelyre a telepi közművek be vannak kötve, 2011-ben az önkormányzat tulajdonába került, így csak hétszeres áron kaphatják meg az energiahordozót a lakások. Az ingatlanoknak most a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja a gázt (a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján), de ez a szerződés 2022. október 1-én lejár, az egyetemes szolgáltatásban azonban jogi személy nem csatlakozhat.

A cikk szerint a Honvédelmi Minisztériumnak kellene kezdeményezni, hogy az épületeket társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősítsék át, de egy ilyen eljárás csak hónapok alatt futna végig a rendszeren. Az önkormányzat most azt javasolja, hogy lemond a közművek ingatlanról, visszaadja azt az államnak. Ha nem sikerül végigfuttatni a folyamatot a fűtési szezon kezdetéig (október 15.), akkor a lakók csak versenypiaci áron vásárolhatnak majd gázt a fűtéshez és a meleg vízhez, amit a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak.

Az Átlátszó kereste Németh Szilárd rezsibiztost, a terület országgyűlési képviselőjét, Vécsey Lászlót, a Miniszterelnökséget és a Honvédelmi Minisztériumot is, de érdemi választ nem kapott sehonnan. Az önkormányzat szeptember 2-án lakossági fórumot tart az ügyben, szerintük a probléma megoldása nem tűr halasztást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!