Beismerte a romagyilkosságok elkövetését a börtönben ülő halálbrigád-vezető

2022. augusztus 31. – 13:48

frissítve

Beismerte a romagyilkosságok elkövetését a börtönben ülő halálbrigád-vezető
Kiss Árpád elsőrendű vádlottat vezetik elő a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok harmadfokú büntetőperének tárgyalására a Kúria dísztermében 2016. január 12-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Interjúban ismerte el a romagyilkosságok elsőrendű elítéltje, Kiss Árpád, hogy ő és társai követték el a 2008–2009-ben történt, hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat, írja a Magyar Nemzet.

Tizenhárom évnyi tagadás után Kiss a börtönből adott interjújában arról is beszélt, hogy további két társa is volt a brigádnak, de ők a mai napig szabadlábon vannak. Állítása szerint mindketten pénzzel és lőszerekkel segítették őket, ráadásul egyikük, akinél Kiss szerint még a felbujtás is megállhat, korábban jobbikos önkormányzati tisztségig jutott.

Kiss társaival, Kiss Istvánnal és Pető Zsolttal tényleges életfogytiglani büntetést kaptak 2013-ban, a bíróság előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés bűntette miatt, kétrendbeli fegyveres, csoportos rablás, lőfegyverrel és haditechnikai eszközökkel való visszaélés miatt ítélte őket tényleges életfogytiglanra. A támadásokban közreműködő Csontos István most augusztusban szabadult, ő volt az egyetlen eddig, aki terhelő vallomást tett, a többi vádlott nem ismert el olyan bűncselekményt, amiben meghalt valaki.

Kiss ebben az interjúban úgy fogalmazott,

„a bűncselekmények megtörténtek, azokat mi követtük el”.

Bár állítása szerint „nem volt szándékos az első gyilkosság Nagycsécsen, ebben biztos vagyok. Nekem ez biztosan nem állt szándékomban”, és bár tudta, hogy amit tesz, az rossz, vállalta, hogy mindenben támogatja a testvérét. Ma már hibának látja, hogy a tárgyalásokon mindent tagadtak.

Az elkövetőkről így beszélt: „egyikük a Jobbikban önkormányzati tisztségig jutott, tudomásom szerint őt tanúként hallgatták meg korábban az ügyben. Nála a felbujtás merülhetett fel és az anyagi szponzoráció. Tippadó szerepe is volt. Őt a bűntársaim évtizedek óta ismerik. A másikuk szintén anyagi támogatást nyújtott, és lőszereket szállított nekünk. Ő az egyik legfontosabb kapcsolata volt Petőnek, ráadásul fegyverboltban dolgozott, de úgy tudom, még csak tanúként sem hallgatták meg. Én azt gondolom, hogy minden lehetséges információt átadtam a nyomozóknak, a többi nem rajtam múlt. Összesen tehát hatan vettünk részt a romák elleni támadássorozat tervezésében és végrehajtásában. Négyünket felelősségre vontak, az előbb említett két személy viszont mindent megúszott. Ez számomra megdöbbentő.”

Azt is mondta, „enyém volt a gépjármű, amivel a helyszínekre mentünk, az azzal való lebukást kellett elkerülni, az útvonalat gondosan megterveztük, hogy merre fogunk menni”. A jogerős ítélet szerint épp Kiss volt a csapat vezetője, ő most az interjúban azt állította, „egy alaposabb nyomozás” feltárná, hogy ez nem így volt.

Kiss szerint a strasbourgi bíróság tavaly ősszel kimondta, hogy az életfogytiglani büntetését 25 év után felül kell vizsgálni.

A romák elleni 2008–2009-es támadások során öt megye kilenc településén támadtak rá roma családokra lőfegyverrel vagy Molotov-koktélokkal, összesen hatan haltak meg. A nyomozás során arra jutottak, hogy az elkövetők indítéka a romákhoz kapcsolódó bűnesetek miatti megtorlás, illetve a romaellenesség erősítése volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!