Ocsmány cinizmusnak nevezte a Mazsihisz, hogy a zsidóság hálás lenne Horthynak

2022. augusztus 30. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden Dúró Dóra parlamenti dolgozószobájában leleplezték Horthy Miklós 57 centiméteres szobrát. A szobor nem közterületen van, hanem az Országgyűlés alelnökének irodájában, a Magyarországi Zsidó Hitközség (Mazsihisz) a szobor eltávolítását kérte Kövér László házelnöktől. A szoboravatáson nem került szóba Horthy holokausztban betöltött szerepe, az RTL Klub híradójának a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd nyilatkozott erről.

„A hálás zsidóság koszorúját lehet látni a Horthy kriptánál. A ráaggatott történelem-hamisítástól is meg kell óvnunk utolsó kormányzónk emlékét” – nyilatkozta Dúró férje a csatornának a kérdésre, hogy sértheti-e a zsidóság érzéseit ez a mostani akció. (A Horthy kripta Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kenderesen van.)

A Mazsihisz elnöke, Heisler András úgy reagált Novák szavaira, hogy a magyarországi zsidóság 75 százaléka nem tud hálás lenni Horthynak, mert elpusztult a második világháború alatt. „A legnagyobb magyar temető Auschwitzban van, 430 ezer magyar zsidó halt meg ott. Hálás zsidóságról beszélni nem igaz, ocsmány cinizmus” – így minősítette Novák szavait.

A Telexnek Toroczkai László pártelnök arról is beszélt az avatáson, miért nincs Ásotthalmon szobra Horthynak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!