Zsályának álcázva csempésztek át hat tonnányi drogot Magyarországon

2022. augusztus 30. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magyar és egy ír férfi Tanzániából Magyarországon keresztül csempészett drogot az Egyesült Királyságba. A drogbizniszt már 2016-ben feltárta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája (KR NNI), a magyar férfit elfogták és lefolytatták ellene a büntetőeljárást is, de ír bűntársát csak most tudták őrizetbe venni - írja a Police.hu.

A magyar állampolgárságú F.J. és az ír állampolgárságú M.J.O. 2015 júliusától körülbelül egy éven keresztül csempészte Magyarországon keresztül az Egyesült Királyságba a khat nevű hallucinogén növényt.

Összesen több mint hatezer kilogramm drogot szállítottak át az országon, mielőtt 2016 júliusában lefoglalták a nyomozók az utolsó szállítmányukat.

A szárított növénytörmeléket zsályának álcázva légi úton hozatta be Tanzániából Magyarországra az ír férfi. Itt egy cég nevében eljárva a magyar üzletfél vámkezeltette és átvette, majd az árut átcsomagoltatva és átcímkéztetve, mint műszaki cikket juttatta el az Egyesült Királyságba, hol közúton, hol légi úton. A Londonba érkezett kábítószerrel kapcsolatos kiadásokat, úgy mint az álcázott termék vámügyintézését, szállítási költségeit az ír M.J.O. állta, és utalta át a magyar férfinek.

A nyomozók bizonyítékai alapján egy év alatt összesen 19 alkalommal került sor a fentiekben részletezett drogszállítmányozásra.

Az utolsó két szállítmány – mely 2016 tavaszán érkezett hazánkba, és együttesen közel 700 kilogrammot nyomott – a célországba nem jutott el, mert a nyomozók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lecsaptak az árura, és lefoglalták.

A lefoglalt és bevizsgált kábítószer tiszta hatóanyagtartalma a jelentős mennyiség alsó határát több mint 27-szeres mértékben haladta meg.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya a magyar férfit még akkor elfogta, és a büntetőeljárást le is folytatta vele szemben, majd a nyomozás iratait vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Az ír elkövetővel szemben azonban kicsit hosszabbra nyúlt az eljárás.

A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően ugyan sikerült beazonosítani a 76 éves férfi tartózkodási helyét, de magyarországi elfogására még éveket kellett várni.

Az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján múlt héten szállították Magyarországra. A nyomozók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, hogy a vele szemben szükséges valamennyi nyomozati cselekményt el tudják végezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!