Új buszsávot nyitnak Dunaharasztiban, hogy gyorsítsák a vonatpótló Volánbuszt

2022. augusztus 30. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Új buszsáv nyílik szeptember 1-jén Dunaharasztiban, az 51-es főútnak a Némedi úttól délre eső szakaszán, hogy a Volánbusz – vonatpótlóként is funkcionáló – buszai gyorsabban haladhassanak a főváros felé a reggeli csúcsforgalomban” – jelentette be a Facebookon Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár.

Azt írta, a változtatásról a Budapest–Kunszentmiklós–Kelebia vasúti beruházás miatti buszpótlás első hónapjainak tapasztalatai alapján döntöttek, mert a pótlóbuszok menetideje 30-60 perccel volt több, mint a vonatoké. „Az új buszsávval a központi régió országos kezelésű főútjainak első buszsávja jön létre, és az egész országban az első olyan, ahol országos közúton vezetünk buszsávot a korábbi forgalmi irányt megfordítva.”

A főút ezen részén korábban 2x2 sáv volt, most pedig a buszsáv az egyik korábbi déli, tehát a fővárostól nézve kifelé vezető sávot foglalja el. A Budapest–Kunszentmiklós–Kelebia vasútvonal újjáépítése és fejlesztése idején – még két-három évig – nem járnak a személyszállító vonatok, ezért az utasok a Volánbuszra terhelődnek. „A buszsáv kialakítása egyelőre erre az időszakra szól mostantól, azaz az iskolai oktatás elindulásától”, írja Vitézy azzal, hogy az „51-es eredeti kialakításában a 2x2 sáv irányonkénti szét volt választva, így a buszsáv különleges – országos főúton nálunk újdonságnak számító – módon épült: a szembemenő útpályán kapott helyet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!