Milliókat csaltak ki vállalkozóktól azzal az ígérettel, hogy közbenjárnak az ügyükben egy miniszternél

2022. augusztus 29. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint három férfi azzal csalt ki több millió forintot vállalkozóktól, hogy azt ígérték, cégbírósági ügyükben egy miniszternél és a legfőbb ügyésznél is közben tudnak járni.

Egyik állítás sem volt igaz, a férfiaknak semmilyen lehetősége nem volt a cégbírósági és a büntetőeljárás befolyásolására, de öt millió forint előleget így is sikerült kicsalniuk egy cégvezetőtől. Az ügyészség mindhárom férfi őrizetbe vételét javasolta.

Az ügyészség közleménye szerint 2022 elején alakult ki cégjogi vita egy gazdasági társaság üzletrészeinek tulajdonjogát érintően. A jogvitában érintett feleket ismerő három férfi közösen elhatározta, hogy az üzleti érdekellentétet kihasználva pénzt szereznek a cégvezetőktől.

Egyikük júliusban úgy mutatta be társát az egyik cég tulajdonosának, mint aki bizalmi kapcsolatban van egy miniszterrel, majd később azt állította, hogy egyeztettek a miniszterrel, akinek a közreműködésével el tudják érni, hogy a cégbírósági nyilvántartásban a cég érdekeinek megfelelő változtatás kerüljön bejegyzésre.

Az elkövetők az ügyintézésért 50 millió forint készpénz és 50 millió forint értékű részvény átadását kérték azzal, hogy a pénzt a miniszternek kell átadniuk, a részvények pedig a miniszter érdekkörébe tartozó cégekhez kerülnének.

Egyikük azt is közölte a cégvezetővel, hogy amennyiben nem történik meg a kért pénzügyi teljesítés, a miniszter el fogja lehetetleníteni mindkét cégtulajdonost.

Augusztusban az egyik férfi bemutatta harmadik társát a vállalkozónak, aki azt állította, hogy bizalmi kapcsolata révén kétmillió forintért a legfőbb ügyésznél is közbenjár és eléri, hogy a cégvita kapcsán induló büntetőeljárás is az ő érdekeiknek megfelelően alakuljon.

Augusztus 26-án a két elkövető ötmillió forint előleget vett át a cégjogi vita jogellenes befolyásolása céljából az egyik vállalkozótól.

A Központi Nyomozó Főügyészség a tettenérés és az elkövetők elfogása érdekében a Készenléti Rendőrséggel is együttműködött.

A vesztegetési pénzt lefoglalták, az ügyészség elrendelte a három férfi őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, és indítványozta letartóztatásukat. A bíróság két elkövető letartóztatásáról döntött, harmadik társukkal szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!