Gulyás szerint az is érv a tanárbéremelések mellett, hogy a Momentum elnöke mennyire keveset tud az 1990 előtti magyar történelemről

2022. augusztus 27. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Ki a jobb és ki a bal? címet viselő vita végén is elhangzott az ellenzéki varázsige szombaton a Tranzit fesztiválon, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta:

„Amit a Momentum tenni tud, az az, hogy lemegy vidékre és beszélget az emberekkel.”

Vidéken pedig arról kell majd beszélgetni az emberekkel, hogy hogyan pályázhatnak forrásokra a házuk szigetelésére. Vitapartnere, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csak helyeselni tudott. Gelencsér szerint

„téves azt mondani bármelyik politikai erőnek, hogy holnap kormányváltás lesz, mert nem lesz”.

Mondandója megtámogatására azt mondta, a modernkori magyar történelemben nem volt előrehozott választás, de hozzá is tette: „ki tudja, hogy ebben a ciklusban lesz-e”, hiszen amilyen szociális válság közeleg, akár még lehet is.

A Momentum elnöke a vitában újabb és újabb ügyekkel hozakodott elő, de érdemi vita egyik témában sem alakult ki, mikor Gulyás felelt egy-egy témában, Gelencsér már tért is át a következőre. Röviden összefoglalva, az 1 órás vitában ezek hangzottak el:

Gelencsér: Keveset keresnek a rendőrök.

Gulyás: Épp tovább emeljük a fizetésüket.

Gelencsér: A tanárok is keveset keresnek.

Gulyás: Az a jó, ha emelkednek a fizetések, ma már több a minimálbér, mint Gyurcsány idején az átlagbér. A pedagógusoknál vállaljuk, hogy 2027-ig a béreik el fogják érni a diplomás átlagbér 80 százalékát. Ehhez viszont kellenek az EU-s pénzek, az ellenzék mégis azért kampányol, hogy ezeket ne kapjuk meg.

Gelencsér: Miért vár a kormány ebben az EU-ra, amit 12 éve támad?

Kárász Róbert (moderátor): Akkor önök miből emelnék a tanárok fizetését?

Gelencsér: Kiegyeznénk az EU-val.

Gulyás: Nem igaz az, hogy az EU-tól várunk ebben segítséget, ezek a pénzek nekünk járnak.

Gelencsér: Az EU-nak az a baja, hogy a kormány ezeket a pénzeket lówellnessre és értelmetlen kilátókra költi. 2010-ben még önökre szavaztam, akkor még egy polgári intellektusú párt voltak. Most viszont már több volt MSZMP-tag ül a Fidesz- frakcióban, mint amekkora a teljes Momentum-frakció.

Gulyás: Kutyawellnesst meg 10 centis kilátót a Gyurcsány-korszakban építettek. Magyarországon kell eldönteni, mire költjük az EU-s pénzeket. Most a tervekben szerepelnek a béremelések is, önök pedig ez ellen harcolnak.

Gelencsér: Nem kutya-, hanem lówellness, Kisvárdán. Az a probléma, hogy önök kisajátítják a nemzet fogamát, Orbán Viktor is azt mondta, hogy a haza nem lehet ellenzékben.

Gulyás: Miért, lehet ellenzékben a haza?

Gelencsér: Mi egy nemzet vagyunk, függetlenül attól, ki kire szavaz. Önöknek minden lehetősége megvolt arra, hogy 2010-ben egy nagyon rossz kormányt leváltva ezt az országot a Kánaánba vezessék, ma a pedig V4-ek közül nálunk a legkisebb az egy főre jutó GDP, és csak Bulgáriában kisebb a fogyasztás.

Gulyás: Nem igaz, most előztük meg Portugáliát. Ön egy kisvárdai ügyet hoz ide (lówellness), 60 százalék fölött nyertünk Kisvárdán, ha a kisvárdaiaknak nem tetszik valami, majd fogják jelezni. Az, hogy a haza nem lehet ellenzékben, pont azt jelenti, hogy egy párt sem azonosítható a hazával.

Gelencsér: De ha egy párt vezetője 2002-ben, amikor ellenzékbe kerül, azt mondja, hogy a haza nem lehet ellenzékben, akkor az azt jelenti, hogy magát azonosítja a hazával.

Gulyás: De ott a nem szó. Ezt bizonyára fiatalon még ön is értette, mert 2010-ben ránk szavazott. Ezek olyan fix tézisek, amiket önök átvettek az öreg kommunistáktól. És itt kitérnék az MSZMP-tagokra. Az én családomban ugyan senki nem volt MSZMP-tag, de egyszerű párttagságért senkit nem minősítenék. Viszont ha valaki a KISZ-KB tagja, azaz kommunista hatalomgyakorló volt, az már inkább probléma, és önök ezzel az emberrel egy listán indultak.

Gelencsér: Az lehet, hogy egy listán indultunk, de nem ültünk velük a KISZ-ben, mint Kövér László.

Gulyás: Mindenki KISZ-tag volt, szinte automatikusan lépett be mindenki a KISZ-be, nagyon kevesen voltak, akik nem. Ez nem állítás, hogy valaki KISZ-tag volt.

Gelencsér: Az előbb mondta ön ugyanezt.

Gulyás: Az a KISZ-KB, az más. Tényleg emelni kell a tanárok, különösen a történelemtanárok fizetését, ha önnek ilyen ismeretei vannak az 1990 előtti magyar történelemről.

Azután a moderátor az áremelkedésekről kérdezte a résztvevőket.

Gelencsér: Ez a kormány ugyanúgy, mint az elődje, hazudott reggel délben és este. Már a választás előtt jól látszott, hogy emelkedik a gáz világpiaci ára. Már a választások előtt is látszott, hogy rezsiemelés kell, de a kormány nem beszélt tisztán erről. Épületeket kellett volna szigetelni. Kaptunk erre pénzt az EU-tól, de nem lakóingatlanokat, hanem közintézményeket szigeteltek.

Gulyás: A választások előtt még úgy volt, hogy a szankciók nem terjednek ki az energiára. A szankciók repítették az egekbe az árakat. A magyar állam minden hónapban 300 ezer forinttal járul hozzá a rezsiszámlákhoz még most is.

Gelencsér: Már Ukrajna lerohanása előtt is emelkedni kezdtek az energiaárak, mert Oroszország emelte őket, így egy felelős van, Oroszország. A Fidesz most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben vásárolja meg a Vodafone-t.

Gulyás: Ha az önök szövetségesei maradtak volna hatalmon, akik eladták a Molt, akkor most nem lenne üzemanyagárstop. 2011-ben, amikor bejelentette a miniszterelnök a Mol megvételét, ugyanilyen támadások érték. A kérdés, hogy helyes cél-e, hogy a stratégiai üzletágakban legyen nagyobb magyar tulajdon.

A vitát teljes egészében itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!