54 fát vágnak ki a Várban, mert kormányzati mélygarázs épül

2022. augusztus 26. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az I. kerületbe tervezett kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöldterületet vesznek el a lakóktól, és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is – mondta V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, a Párbeszéd politikusa pénteken, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

A polgármester elmondta, a fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejtőjére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.

A fakivágásokra egy a Nemzeti Hauszmann Program keretében épülő, 300 férőhelyes mélygarázs építése miatt van szükség – mondta.

Véleménye szerint azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre.

Az azonban biztos – folytatta a polgármester, hogy a jelenleg a területen lévő pihenőpark megszűnik, helyére éjszakára bezáró szőlő- és gyümölcsültetvényt terveznek. Sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki.

Azt is elmondta, hogy péntek reggel sikerült megakadályozniuk egy fa kivágását, vállalva, hogy az önkormányzat bevizsgáltatja a nagy nyárfát és elvégzi a szükséges faápolási kezelést.

V. Naszályi Márta reményét fejezte ki, hogy a többi fát is sikerül megmenteniük, és a kormány elveti a vári mélygarázs tervét.

Frissítés 17:04 - A poszt megjelenése után a Várkapitányság az alábbi reakciót küldte:

„A nyugati kertek megújításáról már többször tájékoztattuk polgármester asszonyt és a Várban élőket, a témáról szóló lakossági fórumon részletesen is ismertettük az elképzeléseinket. Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki. Röviden újra összefoglaljuk, hogy miért lesz jobb az újjászülető nyugati kertekben pihenni.

A történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával.

A nyugati kertek zöldebb lesz. 70 gyümölcsfát ültetünk, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolunk újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog. Az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetünk. A terület zöld rehabilitációja során minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük. A megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál. Így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok.

A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az ott dolgozók is, így a környéken lakók számára mérsékeljük az autók okozta terhelést.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!