Válság ide vagy oda, Üllőn többmilliós jutalmat szavaztak meg a polgármesternek

2022. augusztus 26. – 08:02

frissítve

Válság ide vagy oda, Üllőn többmilliós jutalmat szavaztak meg a polgármesternek
Üllő polgármestere, Kissné Szabó Katalin – Fotó: Üllő Város Önkormányzata / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Üllőn a nyári szünet után először csütörtökön tartottak képviselő-testületi ülést. A nagyjából 12 ezer lakosú Pest megyei városnak a polgármesterrel és az alpolgármesterrel együtt 12 tagú a testülete, közülük 6-an szavaztak amellett, hogy a polgármesternek, Kissné Szabó Katalinnak ötmilliós jutalom jár.

A város honlapját megnyitva azonnal egy meghívó fogadta az embert a képviselő-testület augusztus 25-i ülésére. A meghívó alapján sok megtárgyalandó és eldöntendő témát beszéltek meg az ülés nyilvános részén. A nyílt ülést azonban a tervek szerint egy zárt ülés is követte volna, ahol a település testületének tagjai bár utoljára, de a „polgármester jutalmazásáról” dönthettek. Végül a napirendi pont az Üllő Te Vagy egyik képviselőjének javaslatára átkerült az ülés nyilvános részére. Ezt a pontot egyébként a helyi pénzügyi bizottság vezetőjének írásbeli előterjesztése alapján tárgyalták. Mivel az előterjesztést az önkormányzat honlapján sehol nem találtuk, helyi képviselőknél próbáltunk érdeklődni: igaz-e, hogy a polgármesternek hathavi fizetésének megfelelő, közel ötmilliós jutalmat osztanak ki.

Nagyné Prém Szilvia, aki az Üllő Te Vagy civil szervezet képviseletében ül a testületben, kérdéseinkre azt írta: az előterjesztésben valóban hathavi extra jutalmazásáról, azaz közel ötmillió forintról van szó, mivel a polgármester illetményét év elején bruttó 975 ezer forintban határozták meg. Az ülésen a polgármester elmondta: meglepődött azon, hogy ekkora jutalomban akarták részesíteni, ezért

felajánlotta, hogy a hathavi bérből kettőnek megfelelőt szociális célokra különítsen el az önkormányzat.

A jutalmazás mellett kiállók azzal érveltek, hogy a polgármester megérdemli azt. Így végül hat igennel, egy tartózkodással és két nemmel elfogadták a polgármesteri jutalmazását. Miután Kissné ígérete szerint kéthavi összegnek megfelelő összegről lemond, a jutalom így is valamivel több mint hárommilliós extra bért jelent.

A képviselő egyébként a település egyik legnagyobb Facebook-csoportjában és saját oldalán is igyekezett felhívni a lakók figyelmét a polgármesternek ítélt jutalomra. „Mit tesz Üllő város pénzügyi bizottsága /polgármestere, amikor 20 ezres az új 10 ezres és még a jó isten se tudja, hogy milyen magas rezsiszámlák érkeznek?” – tette fel a kérdést az Üllő elnevezésű csoportban.

Nagyné elmondta, hogy a helyiek aligha voltak tisztában a hírrel. Képviselőtársával igyekeznek a négy-öt órás testületi ülésekről pár perces anyagokat készíteni, de előfordult, hogy emiatt letiltották a Facebookról, mert a helyi tévé az üllői önkormányzattal szerződésben készíti a felvételeket az ülésekről, a megvágott videókat pedig jelentették. Aki tudott a hírről, elítéli az ilyen mértékű jutalmazást, persze akadnak olyanok is, akik egyszerűen annyit mondanak, hogy „irigyek vagytok” – mesélte a Telexnek Nagyné Prém Szilvia.

„Újdonság, hogy most nem két-három havi bérnek megfelelő jutalomról van szó, mint korábban, hanem hatról.”

A képviselő azt is szokatlan tartja, hogy a jutalmazást nem az év végi pénzügyi bizottsági ülésen tárgyalják, mint az történt korábban, hanem most, nyár végén.

Az ügyben kerestük Kissné Szabó Katalin polgármestert is. Arra voltunk kíváncsiak, miért van szükség nyár végén jutalom kiosztására, és nem visszás-e a válság idején ilyen mértékű jutalmat kiosztani. A cikk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kissné Szabó Katalin egyébként 2010 óta vezeti a várost függetlenként. Kissnének 2010-ben nem volt a pártok részéről kihívója, 2014-ben egy DK–Együtt–MSZP és egy jobbikos jelöltet tudott legyőzni, még a legutóbbi választáson az Üllő Te Vagy szervezet jelöltjét utasította maga mögé. A Fidesz–KDNP színeiben egyszer sem indult a településen polgármester, Kissné Szabó Katalin jelenlegi alpolgármestere azonban a Fidesz–KDNP jelöltjeként szerzett mandátumot Üllőn 2019-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!