Csődbe ment a Lagun Travel, nincs fedezet a károsultak kifizetésére

2022. augusztus 26. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csődöt jelentett az egzotikus utazásokat kínáló Lagun Travel, írja az Utazómajom. Az olcsó utazások szervezésére szakosodott oldal szerint a cég biztosítása csak a külföldön rekedt utasok hazahozatalát fedezi, a már befizetett foglalások visszafizetésére azonban nem áll rendelkezésre elég forrás. A Lagun Travel többnyire Seychelle-szigeteki utazásokkal foglalkozott, de más népszerű egzotikus úti célokat is ajánlott.

Az alapító tulajdonostársa augusztus 25-én levélben értesítette ügyfeleiket, hogy LagunTravel Ltd. kénytelen megszüntetni az utazási tevékenységét.

A levélben azt írták, hogy a csőd mögött olyan problémák állnak, mint a koronavírus és a háború okozta válság. Állításuk szerint az elmúlt időszakban az iroda tőkéjét, de még a tulajdonosok saját forrásait is felhasználták, hogy biztosíthassák az utazásokat.

A Telex is próbálta elérni a céget, de email- és telefonos elérhetőségeik már nem élnek. Az Utazómajom szerint a tegnapi napon a cég törölte a Facebook- és Instagram-oldalát is. A károsultak a travelkarrendezes@gmail.com címre írhatnak, és időközben már létrejött egy zárt csoport is a Facebookon, ahol az adminok a károsultakat várják.

Az utazási iroda egyébként az Utazómajom információi szerint az első években magyar cégként üzemelt, majd később visszavonták az engedélyüket, és külföldi vállalkozást alapítottak. Az úgynevezett MKEH-engedélyszámmal így nem rendelkeztek, ami nehezítheti a károsultak jogérvényesítését. Az iroda ugyanis nem volt a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja. A MUISZ állásfoglalásban a csődről azt írta, hogy az utazási szolgáltatás lefoglalása előtt fontos megbizonyosodni arról, hogy az érintett utazásszervező rendelkezik-e Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) hivatalos bejegyzésével, mert csak az ilyen a cégek rendelkeznek vagyoni biztosítékkal egy esetleges csőd esetén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!