Jó ötlet lenne a vasárnap déli boltzár Magyarországon egy szakszervezeti elnök szerint

2022. augusztus 24. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A növekvő energiaárak miatt újra napirendre kerülhet a vasárnapi boltbezárás kérdése, derül ki a Vg.hu interjújából, melyet Karsai Zoltánnal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökével készített.

Karsai szerint a munkavállalókon túl a kereskedelmi munkáltatók sem járnának rosszul egy vasárnap déli boltzárral, hiszen a mostani rezsiárak mellett nekik sem mindegy, kell-e hetente egy fél nappal kevesebbet fűteni vagy világítani.

A szakszervezeti elnök azt is mondta:

„Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak.”

Szerinte a kiskereskedelemben rendkívül hangsúlyos munkaerőhiány is szerepet játszhat az ötlet népszerűsítésében. A vasárnap déli boltzár ugyanis más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, illetve az azok után járó pótlékok kifizetését.

Karsai úgy látja, minél nagyobb az ötlet támogatottsága, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét. Azzal lenne elégedett, ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert.

A KASZ elnöke szóba hozta azt is, hogy ugyan már több párttól is érkezett a szervezetük felé megkeresés, ők mindet visszautasították. Nem szeretnék ugyanis, hogy a szakmai kérdésből politikai ügy legyen.

A vasárnapi boltzár vagy más néven szabad vasárnap a KDNP 2014-ben kezdeményezett törvénymódosítása volt, amely megtiltotta a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A törvénymódosítás 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!