Kijevben tárgyalt Novák Katalin diplomáciai igazgatója

2022. augusztus 23. – 09:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hét országgal kötött informális koalíciót hétfőn Ukrajna azon a találkozón, amelyen Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője bemutatta Ukrajna biztonságpolitikájának koordinációját, írja az Interfax ukrán hírügynökség. A kijevi találkozón Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország állam- és kormányfőjének tanácsadója vett részt, ott volt köztük Altusz Kristóf, a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatója is.

„A Kijevi Kezdeményezés célja, hogy összehangoljuk erőfeszítéseinket, elsősorban biztonsági kérdésekben… Beszéltünk a szankciós nyomásról és Ukrajna biztonságának jövőbeli garanciáiról is” – mondta Jermak a találkozó utáni rövid összefoglalójában.

A TSN ukrán csatorna közreadott egy felvételt is a találkozót követő sajtótájékoztatóról, amelyen a 34. másodpercnél lép a mikrofonhoz Altusz Kristóf, a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatója.

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint többek között az alábbiakban egyeztek meg a felek:

  • Határozottan elítélik Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan és igazságtalan katonai agresszióját.
  • Fokozzák az Oroszországra gyakorolt nyomást, különösen korlátozó intézkedések és szankciók révén, hogy az orosz hadsereg csapati kivonuljanak Ukrajna szuverén területéről.
  • Rámutattak, hogy továbbra is politikai és gyakorlati támogatást kell nyújtani Ukrajnának a folyamatos orosz agresszió elleni védekezéshez.
  • Hangsúlyozzák a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásának fontosságát, beleértve a genfi egyezmény értelmében a hadifoglyoknak biztosítandó jogokat és védelmet. Ezzel kapcsolatban felszólítják az ENSZ-t és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a donyecki börtönlaktanya elleni orosz támadást, mely több tucat ukrán hadifogoly halálát okozta.
  • Meg kell erősíteni az együttműködést Ukrajna és a NATO között.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!