Átadták Debrecen második színházát, amely több mint 14 évig épült

2022. augusztus 23. – 21:52

frissítve

Átadták Debrecen második színházát, amely több mint 14 évig épült
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy év késéssel átadták kedden Debrecen második kőszínházát, a Csokonai Fórumot. Az eredetileg a városban is játszó színészkirályról, Latinovits Zoltánról elnevezett színházat először 2008 tavaszán, majd idén május 27-én tervezték volna átadni.

Miután a májusi megnyitó is elmaradt, levélben érdeklődtünk a városvezetéstől és Kósa Lajostól, a város országgyűlési képviselőjétől annak okáról. Kérdéseinkre egybehangzóan válaszoltak, hogy Kósát idézzük: „nem látszott különösebben értelmesnek, hogy egy-két előadás megtartása után azonnal bezárjuk, hiszen kezdődik a nyári szünet”.

A megnyitó így halasztódott mostanra. A színházat a debreceni születésű írónő, Szabó Magda Für Elise darabjával avatták fel, az ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

A Csokonai Fórum hallja – Fotó: Keresztes Bence
A Csokonai Fórum hallja – Fotó: Keresztes Bence

Papp László debreceni polgármester történelmi eseménynek nevezte a Csokonai Fórum átadását, amelynek mint mondta, „hosszú története van”. Kitért arra, hogy Debrecenben utoljára 1865-ben avattak színházat. Azt mondta, reméli, hogy „valódi regionális színházzá válik a színház”, utalva a román–magyar együttműködésre, amely keretében befejeződött a színház építése, és amely réven a Csokonai Fórumban határon túli társulatok is felléphetnek majd.

A polgármester után a tervek szerint Kósa Lajos következett volna, ő végül nem mondott beszédet, így Papp Lászlót Novák Katalin váltotta a színpadon.

A köztársasági elnök a beszédét azzal kezdte: a háború, a járvány és a gazdasági válságok közös jellemzője, hogy „útját akarják állják az életnek”, de annak végső soron semmi sem állhat az útjába, ahogy a kultúrának sem. Szerinte „szerencsések vagyunk”, amiért egy olyan országban élhetünk, ahol jut „figyelem és erőforrás” a kultúrára. Beszélt arról, hogy Magyarországon 44 éve avattak utoljára vidéki színházat (Győrben), és hogy „mi magyarok általában olyanok vagyunk, hogy ha valami szól, akkor az szóljon nagyot, lehetőleg a végén (…) Ezért csattan a karikás ostor akkorát a hortobágyi pusztában, ezért rúgunk még egy negyediket az ellenfél kapujába a lefújás előtt (...) és ezért adunk át egy új színházat itt Debrecenben akkor, amikor most újul meg a másik is”; ezzel arra utalt, hogy a meglévő Csokonai Színház felújítás alatt van, 2023-ra készülhet el.

Novák Katalin az ünnepségen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA
Novák Katalin az ünnepségen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA

A köztársasági elnök arról is beszélt: „nem sokat sírhatunk vissza a 60-as, 70-es évekből”, de a színjátszást és annak akkori gyakorlatát igen, miszerint a hallgatóknak kötelező volt két évet egy vidéki színházban gyakornokoskodniuk. Kossuth-díjas színművész nagybátyja, Király Levente így került le Szegedre, ahol ma is játszik.

Eredetileg csak plázának szánták az épületet

A színház átadását, ahogy írtuk, jóval korábbra, 2008 márciusára tervezték. Ahogyan az a Debreciner díjnyertes cikksorozatából kiderült, a színháznak otthont adó Fórum Bevásárlóközpontba eredetileg nem terveztek színházat, csupán egy új pláza építésének ötlete merült fel még 2002-ben, az akkor még Kósa Lajos vezette városvezetésben, a színház építésének terve két évvel később született.

Az önkormányzat először 2002-ben egy izraeli kötődésű céggel, a Global Cityvel, majd 2004-ben a debreceni székhelyű Dexium Kft.-vel kötött megállapodást, ám a közbeszerzési eljárást csak később, 2007-ben írták ki. Ennek nyertese a Dexium lett, amely vállalta, hogy a majdnem 3,2 milliárd forintos ajánlati árból 2008. március 31-ig az épületet a bevásárlóközponton belül kialakítja, valamint a kivitelezés mellett megvalósítja a színház-technológiát is.

Az önkormányzat pedig cserébe vállalta, hogy a 3,838 milliárdos bruttó értékű ingatlant az önkormányzat öt részletben megvásárolja, évente 767 760 000 forintot fizettek volna 2008-tól 2012-ig. Az önkormányzat a fennmaradó színház-technológiát és a belsőépítészeti elemek fedezetét pályázati formában tervezte biztosítani. Ezt az összeget azonban nem tudták előteremteni, részben a gazdasági válságra, és részben az akkori Gyurcsány-kormányra hivatkozva, amely nem biztosított számukra megfelelő pályázati forrást. Emiatt 2008-ra csak a Fórum Pláza készült el, míg a Latinovits Színháznak csak a külső munkálatait tudták befejezni.

Szabó Magda Für Elise című darabjának előadása az avatóünnepségen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA
Szabó Magda Für Elise című darabjának előadása az avatóünnepségen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA

A Fidesz–KDNP 2010-es hatalomra kerülése után azonban ismét felvillant a remény a színház befejezésre, amelyre 2012-ben a városba látogató Orbán Viktor is ígéretet tett a városi tévének adott interjújában. Ezzel párhuzamosan több beruházás is megkezdődött a városban: 2011-ben például elindult a Nagyerdei Stadion építése is, amely nettó 12, 5 milliárdnyi állami pénzből 2014-re el is készült.

2014-ben a városnak lehetősége adódott a Nagyváradi Szigligeti Színházzal közösen pályázni uniós támogatásra. Ezen nyertek is, ám a munkálatok csak a tervezettől jóval később, 2020-ban indultak el, amelyet a kivitelező cseréje is befolyásolt. A korábban ezzel megbízott Debköz Kft. ügyvezetőjét ugyanis 2019 decemberében letartóztatták, amelynek kapcsán Varga Zoltán (DK-s önkormányzati, jelenleg országgyűlési képviselő) azt nyilatkozta, hogy a kft. egy közbeszerzések „lepapírozására” specializálódott cég volt. Helyette végül a debreceni székhelyű TÁRS-95 Kft.-vel, a budapesti LATEREX Építő Zrt.-vel és a Zala-Elektro Kft.-vel szerződtek egy közbeszerzési eljárás eredményeképp 2020. augusztus 6-án bruttó 7 480 772 420 forintos díjért. Az akkori szerződés értelmében 2021 szeptemberéig kellett volna átadniuk a munkaterületet, amelyből 2022 augusztusának vége lett.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!