Ősztől drágul a bliccelés Budapesten

2022. augusztus 17. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Újfajta kedvezménnyel ösztönöz jegy- vagy bérletvásárlásra a BKK” – ez a címe annak a sajtóközleménynek, amelyben a Budapesti Közlekedési Központ szerdán bejelentette, hogy szeptember elsejétől magasabbak lesznek a pótdíjösszegek a fővárosi közösségi közlekedésben.

A BKK szerint az emelés célja az, hogy mindenki számára jobban megérje jegyet vagy bérletet venni, mint bliccelni, szeptember elsejétől ezért:

  • a helyszíni pótdíj 8000 forintról 12 ezer forintra emelkedik,
  • a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra nő,
  • a 30 napon túl befizetett pótdíjra pedig 32 ezer forint helyett 50 ezer forintot kell fizetni.

A közlemény címében beharangozott új kedvezmény azt jelenti a gyakorlatban, hogy szeptembertől az a bliccelő, aki vesz egy olyan bérletet, ami érvényes a büntetése napjától kezdve, és két munkanapon belül bemutatja ezt a bérletet a BKK ügyfélszolgálatán, annak a helyszíni bírsága összegéből havi bérlet vásárlása esetén 6000, negyedéves bérlet vásárlása esetén 9000, éves bérlet vásárlása esetén 11 ezer forintot elengednek.

A bliccelés a közlemény szerint évről évre milliárdos nagyságrendű kárt okoz, miközben a főváros minden egyes megvásárolt jegyhez és bérlethez támogatást biztosít. A BKK számításai szerint egy utas által megvásárolt havi bérletből származó bevételt több mint 20 ezer forint támogatással egészít ki a főváros.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!