Focipályán kellett landolnia a mentőhelikopternek Fonyódon, mert az EU-s pénzből készült leszállón strandágyak voltak

2022. augusztus 16. – 14:25

frissítve

Focipályán kellett landolnia a mentőhelikopternek Fonyódon, mert az EU-s pénzből készült leszállón strandágyak voltak
Fotó: Lehotka László / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap mentőhelikoptert riasztottak Fonyódra, ahol nyolc évvel ezelőtt egy EU-s pénzből finanszírozott strandfelújítás részeként kialakítottak egy mentőhelikopter-leszállót is. A mentők mégsem ott, hanem egy közeli focipályán landoltak. A Telex egyik olvasója a helyszínen meglepetten tapasztalta, hogy az EU-s pénzből felújított, majd fizetőssé tett, homokos partú Panoráma strand mentőhelikopter-leszállóján bérelhető ágyakat helyeztek el. A város fideszes polgármestere szerint sosem volt leszállásra alkalmas a térkőből kirakott, nagy H-val megjelölt rész. Az Országos Mentőszolgálat a zsúfoltsággal indokolta, hogy arrébb landoltak a légimentők.

„Vasárnap délután 3 óra körül értünk Fonyódon a vasútállomás melletti sorompóhoz, amit épp előttünk engedtek le. Várakozás közben azt vettük észre, hogy a mentőhelikopter többször is lassan körbemegy, helyet keres a leszálláshoz” – így kezdte a beszámolóját a Telex egyik olvasója. Mivel olvasónk tudta, hogy a Panoráma strand felújításakor néhány évvel ezelőtt készült egy helikopterleszálló, kicsit furcsállta a jelenetet, de ekkor még nem tulajdonított különösebb jelentőséget neki.

Mivel látta, hogy arrébb, a kutyás strand irányában, a vízirendőrségnél mentőautó is állt, ezért azt feltételezte, hogy csak a riasztás helyszínéhez próbálnak minél közelebb leszállni a légimentők. Akkor lepődött meg igazán, amikor beért a Panoráma strandra:

„meglepve tapasztaltuk, hogy a helikopter leszállóterületét a fotó szerint telepakolták napi ötezer Ft-ért bérelhető luxusnapágyakkal”.

A strandon később azt hallotta, hogy a mentőhelikopter „a Sipos-hegyen szállhatott le, talán a régi sportpályánál”, nagy H-val megjelölt, térköves részre kihelyezett ágyakról pedig az alábbi képet készítette:

Bérelhető ágyak az eredetileg helikopter-leszállóhelynek készült térköves részen, a fonyódi Panoráma strandon – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Bérelhető ágyak az eredetileg helikopter-leszállóhelynek készült térköves részen, a fonyódi Panoráma strandon – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Telex megkeresésére az Országos Mentőszolgálat (OM) sajtóosztálya megerősítette, hogy múlt hét vasárnap mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottak Fonyódra, a beteget az első ellátás után stabil állapotban, mentőautóval vitték a mentőhelikopterhez, mellyel ezután kórházba szállították. Bár rákérdeztünk arra, hogy a mentőhelikopter pilótájának mennyi ideig kellett leszállóhelyet keresnie, erre nem kaptunk választ. Azt viszont közölték, hogy „a mentőhelikopterek pilótái minden aktuális körülmény figyelembevételével a pillanatnyilag legalkalmasabb, legbiztonságosabb leszállóhelyet választják a landoláshoz.

Ebben az esetben a Panoráma strandon tartózkodó nagyszámú ember és azok elhelyezkedése miatt a helyi futballpályán szálltak le.”

A polgármester nem tudott a helikopteres mentésről

Mivel a Panoráma strand a fonyódi városüzemeltetéshez tartozik, a helikopteres mentéssel kapcsolatban megkerestük a város fideszes polgármesterét. Hidvégi József telefonon azt nyilatkozta a Telexnek, hogy

  • a helikopterleszállót 2014-ben építették meg, amikor az egész strandot EU-s támogatásból fejlesztették,
  • 2015-ben egyetlen alkalommal megpróbált a Panoráma strandon leszállni egy helikopter, de annyira felkavarta a homokot a játszótérről, illetve a strandfoci- és strandröplabdapályákról, hogy végül a 300 méterrel arrébb található, füves sportpályán tudott csak landolni,
  • mivel a standfelújítási pályázat részeként készült el a leszálló, hiába derült ki, hogy leszállásra alkalmatlan, évekig üresen kellett hagyni a nagy H-val megjelölt, térköves részt (a Google utcaképe szerint tavaly nyár elején még valóban üres is volt),
  • idén viszont már kerülhettek oda bérelhető napágyak, ugyanis 2021-ben lejárt a pályázatban kötelezően vállalt, 5 éves fenntartási időszak.

A polgármester azt mondta, hogy a Telex megkeresése előtt nem hallott arról, hogy a hétvégén Fonyódon helikopteres mentésre volt szükség. Abban viszont biztos volt, hogy az első sikertelen leszállási kísérlet óta nem próbált meg helikopter landolni a Panoráma strandon, mivel a város azonnal jelezte, hogy nem alkalmas erre a terület, és kérték is, hogy ezt a pontot vegyék ki a légimentők listájából.

Az Országos Mentőszolgálat korábban már idézett válaszából nem derül ki egyértelműen, hogy csak a konkrét esetben ítélték meg leszállásra alkalmatlannak a strand területét, vagy eleve nem is számoltak azzal, de a zsúfoltságra való hivatkozás inkább az előbbire enged következtetni. Az OM-en kívül mindenesetre a légimenetesnél is érdeklődtük az eset körülményeiről, tőlük a polgármestertől kapott információk alapján azt is megkérdeztük, valóban tudtak-e arról, hogy a Panoráma strandon nincs leszállásra alkalmas hely, illetve frissítették-e a nyilvántartásukat ezzel az információval 2015-ben. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ugyanakkor a cikkünk megjelenéséig nem reagált a Telex hétfői megkeresésére.

Felújítják a szabadstandot, aztán fizetős lesz?

Fonyódon a fizetős Panoráma strandot korábban Sándortelepinek hívták, és szabadstrandként üzemelt. Aztán a város 2012-ben sikeresen pályázott EU-s pénzre, így kezdtek bele abba, hogy a Balaton egyik leghosszabb, közel 200 méter hosszú homokos partszakaszát alakítsák ki ott. A 345 millió forint uniós támogatásból megvalósuló munkálatok 2013 tavaszán kezdődtek el és 2015 nyarán fejezőtek be, de a partszakasz bizonyos fejlesztéseit (köztük a mentőhelikopter-leszállópályát) már 2014-ben ünnepélyesen is átadták.

Az eredeti tervek úgy szóltak, hogy a város legnagyobb fejlesztésének nevezett átalakítás után is ingyenes marad a Panoráma strand, a fenntartás költségeit eredetileg a parkolási bevételekből akarták finanszírozni. Ennek ellenére, a munkálatok befejezését követő évben, 2016-ban már belépőt szedtek ezen a partszakaszon. Idén a fonyódi honlap szerint a felnőtteknek 950 forintba, a nyugdíjasoknak és a hat éven felüli diákoknak pedig 480 forintba kerül a napijegy, amely nem tartalmazza a vízi élménypark díját (ezért újabb 2000 forintot kell fizetni óránként, vagy 4500 forintot a teljes napra).

Fonyód 2019-ben ismét sikeresen pályázott, ekkor a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csaknem 3 milliárd forintos keretéből 450 millió forintot nyert el arra, hogy a város öt, még ingyenesen látogatható strandját korszerűsíthesse. Bár a felújítások megcsúsztak, 2020-ra elkészültek. Ekkor a koronavírus gazdasági következményeire és az állami elvonásokra hivatkozva jelentette be a polgármester, hogy a Bélatelepi és a Városi szabad strandok is fizetősek lesznek.

A szabadstrand-támogatásból felújított strandokon végül mégsem kezdtek belépőt szedni, mert ha ezt meglépték volna, akkor az MTÜ 40 millió forint visszafizetésére kötelezte volna a várost.

Fonyódon a legtöbb fürdésre kijelölt partszakasz (a kutyás strandot leszámítva) egyelőre így még ingyenesen látogatható, de a strandfejlesztések nem állnak le. Hidvégi József idén májusban arról beszélt, hogy bár Fonyód már több mint 1 milliárd forintnyi támogatást kapott strandfejlesztésre, újabb forrásokra volt szüksége a városnak ahhoz, hogy a „befejező fejlesztés” is megvalósulhasson. Ezúttal is a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyertek támogatást, most 180 millió forintot, amiből a polgármester ígérete szerint mind a hat fonyódi strand megújul, az Árpád parton új vizesblokkot alakítanak ki, a többi strandon pedig a környezetet rendezik, sétányokat alakítanak ki és utcai bútorokat helyeznek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!