Halott emberek nevében aláírt ajánlásokkal lett képviselőjelölt egy nő Óbudán

2022. augusztus 15. – 08:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamis ajánlásokkal került képviselőjelölti nyilvántartásba a tavaszi országgyűlési választáson egy 49 éves budapesti nő, akit a 10. számú egyéni választókerületi választási iroda feljelentése alapján gyanúsítottként hallgattak ki – közölte a rendőrség. Az eddigi adatok alapján az áprilisi országgyűlési választáson részt vevő egyik párt jelöltjének ajánlóívein 12 olyan személy aláírása is szerepelt, akik az ajánlásgyűjtés idején már nem éltek.

Az ügyben 28 embert hallgattak ki tanúként, akiknek szintén úgy szerepelt az aláírása a gyűjtőíveken, hogy saját elmondásuk szerint ők nem adtak ajánlást az adott jelöltnek.

A rendőrségi közlemény szerint a BRFK nyomozói a 49 éves M. Anita lakásán augusztus 9-én házkutatást tartottak, majd a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt hallgatták ki. A szabadlábon védekező gyanúsított elismerte, hogy az ajánlások túlnyomó többségét ő gyűjtötte, de tagadta, hogy aláírásokat hamisított volna – közölte a rendőrség. A jelölt pártja nem jutott be a parlamentbe, de a rendőrségi közlemény nem nevezi meg, hogy pontosan melyik pártról van szó.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján Budapest 10. számú egyéni választókerületében februárban hét jelöltet vettek nyilvántartásba, köztük a Normális Párt színeiben induló Müller Anitát is.

A mandátumot végül az ellenzéki összefogás színeiben induló Szabó Tímea nyerte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!