Horogkeresztet festettek a Frankel Leó úti zsinagóga falára

2022. augusztus 14. – 11:13

frissítve

Horogkeresztet festettek a Frankel Leó úti zsinagóga falára
Az Újlaki zsinagóga neogótikus épülete a Frankel Leó utcában. 1888-ban épült Fellner Sándor tervei alapján, és 400 ember befogadására alkalmas – Fotó: Jászai Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 12-én pénteken este a Frankel Leó úti zsinagóga falára valaki(k) horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS-emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel – osztotta meg a hírt Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a Facebookon.

A polgármester bejegyzésében azt írja, hogy az elkövetők ezzel azt akarják üzeni, hogy a zsinagógának, amit holokauszt túlélők leszármazottai és családjai látogatnak, nincs helye Budán. A polgármester azt írja:

„aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad.

Buda büszke arra, hogy itt él Közép-Európa egyik legnagyobb zsidó közössége”. A falra festett emblémákat a polgármester posztja szerint lefestik.

A polgármester júliusban egy ehhez hasonló esetben tett feljelentést. Akkor a budai Zsigmond téri villamosmegálló üres reklámtáblájának plexijére írta fel valaki filccel az „irtsd a szar buzit” feliratot, amit később a BKK munkatársai eltávolítottak.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!