Menczer Tamás: A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást

2022. augusztus 13. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – közölte Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Menczer szerint a gázár emelkedés miatt az elsődleges kérdés már nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem, hogy lesz-e elég. Közölte, hogy gáztározók töltöttsége jól áll, mivel állítása szerint a 32 százalék feletti töltöttségi szint még „normális időkben” is elég lenne. Hozzátette, hogy a kormány korábban úgy döntött, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt szükséges beszerezni.

Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt hónapban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amit kereskedelmi egyeztetés követett. Ennek köszönhetően a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik majd a Török Áramlaton keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések – számolt be az államtitkár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!