Egy 17 és egy 21 éves, csaló hekkerre csapott le a rendőrség

2022. augusztus 12. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Online fizetési rendszereket kijátszva milliókat keresett egy 17 és egy 21 éves hekker, akikre most lecsapott a rendőrség – derül ki a Police.hu híréből. A bűncselekménysorozatnak több károsultja is van: egyrészt a weboldal, másrészt azok, akiknek adataival visszaéltek, harmadrészt a SimplePay és a PayPal felületek üzemeltetői.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának nyomozói egyszerre kopogtattak be kedden

a 17 éves Hajdú-Bihar megyei fiú és a 21 éves Csongrád-Csanád megyei N. Máté otthonában, majd átkutatták mindkettőjük lakását, ahol minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A KR NNI kibereseihez júliusban érkezett az a feljelentés, ami alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárást indítottak. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt, a gyanú szerint a két fiatal férfi tavaly év eleje óta űzte illegális pénzszerzési tevékenységét, ami során phishing és más, kiberbűnözéshez tartozó technikákat is alkalmaztak.

A módszerük az volt, hogy különböző technikák felhasználásával megszerezték PayPal- és SimplePay-fiókok több tulajdonosának adatait, majd az ő tudtuk nélkül a sértett webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek. Mikor a cég a megrendelt árut feladta a rendelés szerinti címre, csomagküldő szolgálaton keresztül, akkor álltak elő egy kitalált történettel. Az online fizetési rendszerek üzemeltetőit ekkor hívták fel telefonon azzal, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, és valójában nem is rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival.

Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, így a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amit a hekkerek adtak meg nekik.

A páros akkor könyvelhetett el teljes sikert, amikor nemcsak a pénzt tudták megszerezni, hanem a megrendelt termék is eljutott hozzájuk, hiszen annak kiszállítását már nem tudta megakadályozni a szolgáltató. Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait így összességében több millió forint kár érte.

A hekkerek a megszerzett áruk egy részét sajátjukként használták, míg másik részét továbbértékesítették, a bevételen pedig osztoztak. Az egymás közti tranzakciókat az anonimitás érdekében kriptovalutában és litecoinban bonyolították.

Mind a 17 éves fiút, mind a 21 éves N. Mátét gyanúsítottként hallgatták ki, de mindketten szabadlábon védekeznek. Mivel a nyomozás fényt derített arra, hogy az országban több cég és magánszemély sérelmére is követhettek el hasonló bűncselekményeket, valamint a két fiatalembernek társai is lehetnek, nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!