Nem lesz normális tanévkezdés, mondják a pedagógusok, küszöbön az újabb sztrájk

2022. augusztus 10. – 20:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindkét pedagógus szakszervezet képviselőit fogadta Maruzsa Zoltán a közoktatásért felelős államtitkár. Elmondta nekik, hogy 2029-re felzárkóztatják a pedagógus-fizetéseket a diplomás átlagbér 80 százalékára. Konkrét ígéret azonban az idei béremelésről nem hangzott el, ezt sérelmezte a két érdekképviselet, és ezt el is mondták egy videóban.

„Ígéretekkel tele van a padlás” – így kommentálta Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője Maruzsa szavait, aki szerint krízishelyzet van az oktatásban a tömeges pályaelhagyás miatt.

„Nem lesz normális tanévkezdés!” – jelentette ki Nagy. Augusztus 30-án lesz még egy utolsó egyeztetés, ezt az időpontot is nehezen tudták kicsikarni, addig arra kérik a pedagógusokat, hogy a sztrájkelőkészítéssel ne várjanak.

Mondott egy példát, aki 14 éve tanít, 312 ezer forintot kap. Aki 8 általános végzett határvadásznak 400 ezer. „A mi ágazatunkat lenézik, nem a másik kap túl sokat”

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az oktatásban vészhelyzetben van, de emiatt a kormány nem akar létrehozni operatív törzset. Azt javasolta, hogy minden pedagógus végzettségű minisztert, államtitkárt, országgyűlési képviselőt, polgármestert, oktatási hivatali dolgozót, tisztviselőket vezényeljenek ki az oktatási intézményekbe az ellátottság megfelelő biztosítására. Hogy a gyerekek alaptörvényben foglalt jogait megteremthessék.

„A kialakult helyzetért minden felelősséget a kormányt terhel, a kormány megsérti az alaptörvényt, mert nem biztosítja a minőségi oktatáshoz való jogot. Elfogyott a türelem, lépnünk kell.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!