Mol: Csütörtökön Magyarországra is megérkezik az orosz kőolaj

2022. augusztus 10. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj – közölte a Mol. A vállalat szerdai közleménye szerint Szlovákia már újra kapja az orosz kőolajat a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig „várhatóan a holnapi nap folyamán helyreáll a szállítás”. A szlovák gazdasági minisztérium az elmúlt órákban megerősítette, hogy helyreállt az olajszállítás a vezetéken.

Az olajszállítás azért állt le augusztus 4-e után a Barátság kőolajvezeték déli ágán (Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba), mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. Ez úgy oldódott meg, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft kifizette az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, így újraindulhat a szállítás. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk.

Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Slovnaftnak mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a tranzitért. A miniszter szerint az összeg is jelzi, hogy nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának, nem kell politikai okok belelátni a történtekbe. Richard Sulík úgy fogalmazott, hogy a tranzitdíj kifizetése átmeneti megoldás, a Slovnaft közvetlenül rendezi majd az oroszokkal a többletkiadást.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!