Szeptembertől angolul és oroszul is lehet majd GKI-igazolványt szerezni

2022. augusztus 9. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 1-jétől kezdve az alap- és továbbképzési GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) elméleti vizsgákat a járművezetők tolmács igénybevétele nélkül, angol és orosz nyelvű tesztlapok segítségével is teljesíthetik, áll a Vizsgaközpont sajtóközleményében.

Ezzel tovább egyszerűsödik a külföldi állampolgárok vizsgáztatása, akiknek 2020-tól már gyártottak szerb és ukrán nyelvű elméleti tesztlapokat. Ez bővül ki szeptembertől az angol és orosz nyelvekkel, 2023 január 1-jétől kezdve pedig várhatóan számítógépes elméleti vizsga keretében is kitölthetők lesznek az idegen nyelvű tesztek.

A közlemény kiemeli, hogy a döntés a közúti fuvarozó érdekképviseletekkel együttműködve, azok észrevételeinek felhasználásával valósul meg. Reményeik szerint az intézkedés hozzájárul a magyarországi sofőrhiány leküzdéséhez.

A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány igazolja, hogy a gépjárművezető rendelkezik a hivatásos fuvarozáshoz szükséges ismeretekkel. Az igazolványt egy tanfolyam elvégzése után kell mindenkinek megszerezni, aki hivatásos sofőrként közúti fuvarozásban szeretne dolgozni, vagy abban dolgozik, és 3,5 tonnánál nehezebb járművet vezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!