A rendvédelmisek negyede kimarad a béremelésből

2022. augusztus 01. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bérfeszültséget fog okozni, hogy a rendvédelmi dolgozók negyede, mintegy tizenháromezer ember, teljesen kimarad a július 15-én bejelentett két számjegyű béremelésből – írja az Rtl.hu. A portál szerint így hasonló munkakörökben lévőknél akár másfélszeres fizetéskülönbségek is lehetnek.

Az eltérés oka, hogy a körülbelül 50 ezer fős rendőrségből csak 37 ezren a hivatásos állomány tagjai, a többi 13 ezer dolgozó igazgatási szolgálatban van. Ők jellemzően nem az utcán végzik a munkájukat, hanem a pénzügyi, informatikai, technikusi feladatokat látják el.

Az igazgatási szolgálatban lévők fegyvert ugyan nem viselnek, de sok rendőrségi szabály rájuk is vonatkozhat, például berendelhetők szabadságról és korlátozott lehet a véleménynyilvánítási joguk is. Az ő fizetésük sokszor eddig is alacsonyabb volt a hivatásosoknál, a különbség most pedig még nagyobb lesz. Az igazgatási szolgálatban lévők ráadásul már a februári, féléves fizetést jelentő fegyverpénzből is kimaradtak.

A július 15-én bejelentett béremelés értelmében a hivatásos rendvédelmi dolgozók kétlépcsős béremelést kapnak. Az első lépcső idén szeptemberben, a második 2024 januárjában lép életbe. A rendőrök fizetése az első körben átlagosan bruttó 116 ezer forinttal nő, ez a tiszthelyetteseknél 30-44, a tiszteknél 18-25 százalékos emelést jelent.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!