Hivatali visszaélés miatt nyomoz a rendőrség Tordai Bence házának ügyében

2022. július 29. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés miatt nyomoz a rendőrség Tordai Bence házának ügyében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Telex kérdésére. A Párbeszéd országgyűlési képviselőjét hetek óta azzal támadja a Fidesz-közeli sajtó, hogy engedély nélkül épített 150 milliós „luxusvillát” Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerületben. Tordai korábban részletesen válaszolt a gyanúsítgatásokra, a nyomozás nem is a személye ellen irányul.

A Metropol arról írt, hogy az ellenzéki politikus egy teljesen új épületet húzott fel a 2016-ban vásárolt régi parasztház helyén, amivel szerintük megkerülte az építési szabályokat. Az Origo szerint ráadásul az új ház kicsivel még arrébb is épült fel, mint az eredeti. Tordai házáról drónfelvételeket is közölt a Metropol, ezek alapján mindenki döntse el maga, hogy mennyire illik rá a „luxusvilla” vagy a „kacsalábon forgó épület” kifejezés.

Az építkezéssel kapcsolatban az ország első számú feljelentője, Tényi István tett feljelentést, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alá tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgált, majd pedig átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. Az Origo a Médiaworks-Hírcentrumra hivatkozva azt írta: azért vette át az ügyet a rendőrség, mert először „az engedélyezési feladatokkal kapcsolatban eljárt, illetve az építési tevékenységet ténylegesen végző személy(ek)” felelősségét kell vizsgálni, csak ezután lehet tisztázni, hogy Tordai esetében felmerülhet-e bűncselekmény gyanúja.

A rendőrségnél arra is rákérdeztünk, hogy kiket hallgattak meg eddig az ügyben, tervezik-e például Tordai Bence meghallgatását, de a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöltek további információkat.

A kormánypárti médiaholdinghoz tartozó Metropol elvileg megszerezte a 2017-ben indult építkezés elektronikus naplóját, ami állításuk szerint azt bizonyítja, hogy valójában nem felújítás történt. Ennek alátámasztására két kiragadott mondatot idéznek a naplóból. Egyrészt, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”, másrészt hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt.

A „villabotrányról” beszámoló kormánypárti lapok egybehangzóan állítják, hogy mindezek alapján el kell bontani Tordaiék házát.

Az MSZP-s Őrsi Gergely által vezetett II. kerületi önkormányzat szerint a jogszabályok alapján ez nem elképzelhetetlen, amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálytalan volt az építkezés, volt is hasonlóra precedens a kerületben. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nekik nincs hatáskörük az ügyben, mivel az építésügyi hatósági hatáskörök 2020-ban átkerültek Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Kérdésünkre a kormányhivatal azt válaszolta, hogy:

„Az érintett ügyben a tényállás tisztázása folyamatban van. A kormányhivatal folyamatban lévő ügyben nem adhat tájékoztatást.”

Tordai Bence korábban hosszú Facebook-bejegyzésben reagált a vádakra. Ebben többek között azt írta: a „luxusvilla” egy 70 nm alapterületű, tetőtér-beépítéses, kevesebb mint 131 négyzetméter teljes nettó területű családi ház, ahol a hatfős család él. Azt is levezette, honnan volt pénze a házra. Amikor megvette, még nem került 150 millióba, a család eladta a tehermentes újlipótvárosi lakását, és – ahogy a vagyonnyilatkozatban követhető – felvett több tízmillió forint kölcsönt. Ebből és a megspórolt jövedelméből finanszírozta az építkezést.

Az „engedély nélküli építkezésnek” a magyarázata pedig az, hogy 2016 óta a 300 négyzetméternél kisebb családi házak esetében csak egyszerű bejelentési kötelezettség van, ami megtörtént. Tordai arra is kitért, hogy az épület még nem kapta meg a szükséges hatósági bizonyítványt, de szerinte a Fővárosi Kormányhivatal mulasztása miatt van.

Szerettünk volna további kérdéseket feltenni Tordai Bencének az építkezéssel kapcsolatban. Megkeresésünket azzal hárította a szabadságát töltő politikus, hogy posztjában minden leírt, amit akart, minden fontosabb felvetésre reflektált abban.

„Építtetőként teljes körűen és valós adattartalommal töltöttem fel minden szükséges dokumentációt. A lelkiismeretem tökéletesen tiszta, a közérdek semmilyen formában nem sérült. ”

Hozzátette: ezentúl sem fog a Fidesz-médiában megjelenő hazugságokra reagálni, ezt az ügyet csak a bíróságon, és nem a sajtóban lehet megnyugtatóan lezárni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!