Pár órára elfoglalták a Margit híd egy részét az Alaptörvény ellen tüntetők

2022. július 29. – 22:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából 100-200, magukat „rendszerváltóknak” nevező tüntető foglalta el pénteken a Margit hidat. A híd egyik oldalát, a Pestről Budára tartó sávokat foglalták el, a rendőrség ekkor az autós forgalmat megállította, a villamosok ugyanakkor végig közlekedtek.

A megmozduláson a résztvevők himnuszt énekelték, az „Alaptörvény érvénytelenségének” adtak hangot, valamint annak, hogy „minden hatalom a népé”.

Demonstrálók a Margit hídon – Fotó: Dull Szabolcs / Telex
Demonstrálók a Margit hídon – Fotó: Dull Szabolcs / Telex

A tüntetésre magyar zászlókat vittek a tüntetők, meghallgatták a beszédet, majd a hidat este tíz óra után elhagyták. Ezután a forgalom is ismét megindult.

A tüntetésről megkérdeztük a rendőrséget is. Ők azt írták,

„a Budapesti Rendőr-főkapitányságra egy magánszemély tett bejelentést gyűlés megtartására 2022. július 29-e 14 órától 2022. július 31-e 21 óráig.”

A hídfoglalók a helyszínen arról beszéltek, hogy nem ez volt az utolsó, a terveik szerint szombaton is a hídra vonulnak.

A tömegben többen is „Rend-szerváltók” feliratú pólót viseltek: ez, valamint az Alaptörvényre vonatkozó narratíva erősen hasonlít arra a tüntetésre, amelyet februárban a Vajdahunyad váránál tartottak. Annak a demonstrációnak a fő tematikája az volt, hogy az Alaptörvény érvénytelen, mert „a '89-es, még mindig érvényben lévő, ideiglenes Alkotmányunk kimondja, minden hatalom a népé”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!