Közbeszerzésekre specializálódott egy bűnszervezet, 95 gyanúsítottat találtak a rendőrök

2022. július 27. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felszámolt a budapesti rendőrség egy úgynevezett „számlaváltós szervezetet”, amely csaknem 1,2 milliárd forintot csalt ki önkormányzatoktól, kórházaktól, intézményektől. A sértettek között színház, múzeum, közműszolgáltató, de még nemzeti park is van. A gyanúsítottak 43 sértettől csaltak ki csaknem 1,2 milliárd forintot. Jóval több intézménynél próbálkoztak, de 51 esetben nem jártak sikerrel. Kilencvenhat ember ellen indítottak eljárást – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a Police.hu-n.

Azt írták: 43 csalás és 51 csalási kísérlet írható a számlájára annak a bűnözői hálózatnak, amelynek irányítói elsősorban kórházakat, önkormányzatokat, sportegyesületeket és színházakat károsítottak meg úgynevezett számlaváltós csalásokkal. A strómanok mögé bújt elkövetői kör tevékenységét 2016-ig követték vissza a fővárosi nyomozók.


A szervezet tagjai megszerezték azokat a nyilvánosan is hozzáférhető adatokat, amelyeket egy – későbbi megkárosított – intézmény által kezdeményezett közbeszerzési eljárás eredményéről tudni lehetett. Ezután telefonon felhívták a megbízást elnyerő céget, és elhitették, hogy a pályázat kiírójának informatikai rendszere meghibásodott, emiatt nem állnak rendelkezésre a kifizetéshez szükséges információk, például a kiállított számla száma, a teljesítés határideje és összege. Az így megkapott adatok birtokában, az érintett cég nevében felhívták a pályázat kiíróját és közölték vele, hogy megváltozott az a bankszámlaszám, ahová a pénzt utalnia kell.

A számlaszámváltozás tényét – általában az eredetihez megtévesztésig hasonló címről – emailben is megerősítették, felhasználva az adott vállalkozás logóját, bélyegzőjét és ügyvezetőjének nevét. Az ilyen emailcímek létrehozásához szükséges domainnevekért kriptovalutával fizettek, IP-címük elrejtéséhez pedig titkosítást használtak, hogy ezzel is elrejtsék digitális nyomaikat. A csalóknak kifizetett pénz így végül szinte nyom nélkül landolt olyan bankszámlákon, amelyeket a bűnöző csoport főszervezői strómanokkal nyittattak különböző bankfiókokban.

Az MTI híre szerint a strómanok saját nevükre nyitották meg a számlákat, de a teljes hozzáférést – az internetbank-eléréssel együtt – átadták a szervezőknek, és a számlákhoz rendelt hívószámok is a szervezet felső köreihez kapcsolódtak. A strómanok feladata volt még, hogy a bankszámlákra érkező összegeket vagy készpénzben, vagy több kisebb összegben, utalásokkal juttassák el beszervezőiknek.

A sértettek akkor jöttek rá, hogy eltűnt az átutalt pénzük, amikor az elmaradt kifizetéseket egyeztették a cégekkel; ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a számlaszám nem változott meg, és a megbízó a szerződés szerinti összeget másnak utalta át.

A BRFK-n 2019 áprilisában alakult két nyomozócsoport a bűncselekmények felderítésére, majd az ország többi megyéjében hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmények felderítését is összehangolták. A BRFK nyomozását támogatta a Győr-Moson-Sopron, a Komárom-Esztergom, a Nógrád, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Baranya megyei rendőr-főkapitányság, valamint a Magyarországra delegált szlovák belügyi attasé és az Europol is.

A rendőrök kiderítették, hogy a számlaváltós csalásokat különböző nemzetiségű, de egyazon csoporthoz köthető emberek irányítják, és egymás után azonosították őket. 2020 októberében megkezdődött a hálózat felszámolás. A BRFK a 2016. október 17. és 2020. október 9. között elkövetett bűncselekmény-sorozatban különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás és pénzmosás, valamint közokirat-hamisítás miatt folytat eljárást.

A nyomozók az eljárásban számos strómant, szervezőt, köztük a főszervezőket is elfogták; 95 embert hallgattak ki gyanúsítottként, az irányító ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A nyomozás alatt eddig 262 millió forintot foglaltak le a rendőrök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!