Visszatértek a külföldiek, jobban fogy az autópálya-matrica, mint a járvány előtt

2022. július 26. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az első félévben 7,8 millió darab elektronikus autópálya-matrica kelt el összesen 62,7 milliárd forint értékben, így az idei az első év, amikor az autópályamatrica-vásárlások száma meghaladja a járvány előtti utolsó év adatait – derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. közleményből.

Az eddig megvásárolt e-matricák száma hat százalékkal meghaladja a 2019-es első félévben vásároltak számát. Az emelkedés a külföldi utazóknak köszönhető, nagyjából minden harmadik matricát ilyen autóra vásárolják. Július elejéig:

  • 570 ezer darab éves országos,
  • több mint 1 millió darab havi,
  • közel 4 millió darab tíznapos és
  • 2,2 millió darab megyei autópálya-matricát vásároltak.

2021. azonos időszakához képest másfél millióval többen vásároltak matricát díjköteles gyorsforgalmi utakra.

Az összes matricatípusnál jelentős a növekedés, de itt is kiemelkedő a külföldiek vásárlóereje: az általuk leginkább kedvelt heti e-matrica esetében 38 százalékos a növekedés. Az éves matricákból is – megyei és országos egyaránt – 20 százalékkal többen vásároltak.

A útdíjas cég adatai alapján a legtöbb külföldi e-matricát német rendszámú autókra vásárolták (568 ezer darab), ezt követik a román (555 ezer darab) és az osztrák rendszámúak (333 ezer darab). Megyéket tekintve egyértelműen Pest vezet 1,2 millió matricával, ezután jóval lemaradva következik Fejér (260 ezer darab) és Győr-Moson-Sopron megye (167 ezer darab).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!