Vadmacskát fotózott a vadkamera a Visegrádi-hegységben

2022. július 25. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország fokozottan védett faja, a vadmacska egyik példányát fotózta le a Visegrádi-hegység védett területén a Vadmacska Fajmegőrzési Program keretén belül kihelyezett vadkamera. A vadmacska erősen veszélyeztetett, kutatása és védelme érdekében a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tavaly indított fajmegőrzési programot.

A vadmacska sokban hasonlít a házimacskára, de a szakértői vélemény a most fotózott állatot – az olyan külső jegyek, mint a farok vastagsága és az azon látható gyűrűk száma, a test mintázata – alapján vadmacskaként azonosítja.

Vadmacska a vadkamerán Fotó: Budakeszi Vadaspark
Vadmacska a vadkamerán Fotó: Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark közleménye szerint Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark ügyvezető igazgatója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docensével, Biró Zsolttal egyeztetett az állatról. Szerintük a fajmegőrzési kezdeményezés az erdei ökoszisztéma szabályozása és a biodiverzitás megőrzése érdekében is fontos. Az őshonos ragadozófajok – mint például a vadmacska – eltűnése megbonthatja az élőhelyeken kialakult ökológiai egyensúlyt, ami komoly károkhoz vezethet.

A szakértők szerint ezért fontos az őshonos ragadozók még fellelhető, gyakran elszigetelt vagy genetikailag lepusztult populációinak védelme, genetikai frissítése. Sőt, szó van a már kihalt populációk visszavadításról is.

A három szervezet 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Programot az 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett, veszélyeztetett faj kutatását, fennmaradását és védelmét tűzte ki célul. Küldetése a „tisztavérű” vadmacska védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!