Volt, ahol éjszaka is csak 25,4 fokig hűlt le az idő, országos rekord született

2022. július 25. – 14:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új országos és egyben budapesti legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord (nem vicc, tényleg így hívják) dőlt meg hétfőn éjjel, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán, ugyanis Budapest-Lágymányos állomáson csak 25,4 fokig csökkent a hőmérséklet éjjel. Azt írják, ezzel bőven trópusi (vagyis húsz fok fölötti) volt az éjszaka.

Ezt az eredményt úgy sikerült elérni, hogy július 23-án, azaz szombaton éjjel egy hidegfront is átvonult az ország fölött, de ez a hőmérsékletben lényeges változást nem okozott. A korábbi országos (legmagasabb minimum-hőmérsékleti) rekord 24,6 fok volt, ezt Szeged belterületén regisztrálták 1894-ben; a korábbi fővárosi rekord pedig 24 fok volt, ezt 1988-ban jegyezték fel a budapesti Széchenyi-hegy állomásnál.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak, írja honlapján a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép előrejelzése szerint kedd hajnalban újabb hidegfront érkezik, de nagy lehűlés ezután sem várható. Záporok, zivatarok vonulnak át az országon, de a legtöbb északnyugaton, nyugaton eshet (10–20 mm, esetleg helyenként 20–30 mm), délen, délkeleten lesz a legkevesebb eső, annyira, hogy egyes délkeleti tájak teljesen szárazon is maradhatnak. A front előtt még 27–37 fokig melegszik az idő, utána a csapadékos tájakon 20 fok, máshol 25–26 fok környékére csökkenhet a hőmérséklet, írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!