Aggasztóan kevés fiatalt vettek fel tanárképzésre, és még kevesebben lesznek tényleg tanárok

2022. július 23. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétezerrel kevesebb jelentkezőt vettek fel a felsőoktatásba idén, mint tavaly, a tanárképzésre bejutók száma pedig kifejezetten problémás lehet a jövőben – derült ki a Népszava cikkéből.

A lap a felvi.hu által közzétett statisztikákat elemezte cikkében. Idén 73 805 jelentkezőt vettek fel egyetemre, ami kétezerrel kevesebb, mint tavaly. 2010-ben és 2011-ben a felvett hallgatók száma megközelítette a 100 ezret, ami azt jelenti, hogy tíz év alatt átlagosan 20-25 ezerrel csökkent az egyetemre bekerülők száma. Nem az idei volt ugyanakkor a legeredménytelenebb év a felvételizők számára: 2020-ban alig több mint 68 ezer új hallgató került be egyetemekre.

A Népszava szerint az egyik legkritikusabb terület a pedagógusképzés.

A mintegy 12 ezer jelentkezőből idén csak 6449-et vettek fel, ami az elmúlt évek egyik legrosszabb eredménye ezen a területen.

Tavaly 7327 hallgató jutott be a pedagógusképzésbe, amit szakmai és érdekvédelmi szervezetek már akkor is rendkívül alacsonynak találtak. Négy-öt éve még 17-18 ezren jelentkeztek erre a területre és 10-11 ezer körül volt a bejutók száma.

Az óvodapedagógusok képzése sincs a legnépszerűbb szakok között, országosan 2233-an jelentkeztek óvónőnek, de csak 892 hallgatót vettek fel. Általános iskolai tanító szakra 1465-en adták be jelentkezésüket, és 533-an nyertek felvételt. Gyógypedagógusként pedig 2729-en szerettek volna továbbtanulni, de csak 1491 jelentkezőt vettek fel.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben. Mint mondta, annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének. Ez persze nincs így: sokan lemorzsolódnak, de még a lediplomázók egy része is pályaelhagyó lesz, nem megy el tanárnak.

„Ha a kormány nem lép, hamarosan elérkezhetünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek majd be gyerekfelügyeletre” – mondta Gosztonyi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!