Azt írta ki a telefon, hogy 44 fok lesz Szegeden

2022. július 23. – 06:47

Másolás

Vágólapra másolva

Mostanra már mindegyik okostelefonon van olyan beépített applikáció, ami előzékenyen közli az aktuális hőmérsékletet és a várható időjárást, figyelmeztet minket a viharra és hőségriasztást is küld nekünk. Kánikulában feltehetően gyakrabban nézünk rá ezekre az adatokra és észrevehetjük, hogy a különböző telefonokon működő applikációk néha igencsak eltérő adatokat közölnek mondjuk a magyarországi hőhullám szombatra várható csúcshőmérsékleteiről.

Forrás: Telex
Forrás: Telex

„Csak” 40 fok lesz

Az iPhonosok például a pénteken délelőtti Weather.com előrejelzésben azt láthatták, hogy szombaton Szegeden akár 44 fok is lehet, Budapesten pedig 42 fokra számíthatunk. Ennél jóval visszafogottabb volt a két legismertebb hazai időjáráselőjelző oldal, az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép is, amelyek egyformán „csak” 40 fokos csúcshőmérsékleteket jeleztek előre szombat délutánra.

Jó móka lesz leellenőrizni szombat este, ki volt a legközelebb a valósághoz. Ha például a Weather.com előrejelzése jön be, az azt jelentené, hogy megdől minden eddigi magyarországi melegrekord. A hivatalos mérések 1890-es bevezetése óta, tehát 132 éve ugyanis a legmagasabb Magyarországon mért hőmérséklet 41,9 °C volt 2007. július 20-án Kiskunhalason. Bőven elképzelhető, hogy szombaton az ország egyes részein a hőmérők ennél magasabbat fognak mutatni, de az összehasonlíthatóság kedvéért csak az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérőpontjain mért értékeket fogadják el rekordnak.

Időjárási honlapok és applikációk előrejelzése a szombat délutánra várható csúcshőmérsékletekről (péntek délelőtti állapot szerint)

SzegedBudapestSopron
Országos Meteorológiai Szolgálat40 °C40 °C28 °C
Időkép40 °C40 °C32 °C
Weather.com44 °C42 °C33 °C
Accuweather.com40 °C39 °C31 °C

A külföldi időjárás-oldalak nyers modellkimeneteket használnak, kisebb felbontásúak, nem veszik figyelembe annyira a helyi viszonyokat, lokális hatásokat, amelyek akár több fokkal is képesek befolyásolni a hőmérsékletre vonatkozó előrejelzéseket – mondta a Telexnek Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa.

Az ugyanakkor a hétköznapi ember szempontjából tulajdonképpen mindegy is, hogy 40 vagy 42 fok lesz. A lényeg ugyanis az, hogy nagyon nagy meleg várható.

Igazából már a 35 fokos hőség is rendkívül megterhelő az emberi szervezetnek, ami különösen az idősekre és a betegekre lehet veszélyes.

2 méter magasan mérik a hőmérsékletet

Magyarországon az Időképnek közel 500 mérőpontja van, amelyek egyéb időjárási paraméterek mellett a hőmérsékletet is mérik. Azonban egyáltalán nem mindegy, hol helyezik el ezeket az egységesen fehér színű hőmérőházakban működő mérőpontokat. A Meteorológiai Világszervezet ajánlása szerint a mérőműszereknek füves (nem lebetonozott) területen kell állniuk, a közvetlen közelükben nem lehetnek nagyobb tereptárgyak (épületek, növényzet), és mindegyik 2 méter magasságban méri a hőmérsékletet.

Az itt mért „ideális” hőmérséklet a meteorológusoknak fontos a számításaikhoz, az embereknek viszont sokkal többet számít a meleg vagy a hideg szubjektív érzékelése. A 38 Celsius fok csak egy szám, a lényeg, hogy mi a betonon sétálva vagy a tűző napon parkoló autóba beülve mennyire érezzük elviselhetetlenül melegnek a levegőt.

Újpesten 39 fok, Békásmegyeren 35 fok

Egy-egy szám azért sem jelent sokat, mert a nagyobb városokon belül is igencsak eltérő lehet a hőmérséklet. Elég csak megnézni Budapest hőtérképét: a Budai-hegyek környékén több a zöld terület, több az árnyékot adó fa, Pesten általában egy ilyen hőhullámos helyzetben ehhez képest néhány fokkal nagyobb értékeket mérnek a mérőállomások. Ha megnézzük a péntek délután 14 óra körüli adatokat mutató
térképet, akkor azt látjuk, hogy Újpesten 39 fokot mértek, a II. kerületben „csak” 37 fokot, Békásmegyeren 35 fokot. Itt sem működik egyértelműen a Pest-Buda megkülönböztetés, mert az egyik pesti, kőbányai mérőponton is csak 35 fokot mutatott a hőmérő.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Budapest környékének hőmérsékleti értékeit tanulmányozva arra a paradox következtetésre juthatunk, hogy a városi forróság elől elmenekülőknek előbb komoly túrázásra kell vállalkozniuk a kánikulában, de aztán élvezhetik erőfeszítéseik eredményét, mert a Pilis-tetőn péntek délután konkrétan 10 fokkal volt hűvősebb, mint a forró Újpesten.

Az országos hőtérképen is jól látszik, hogy a hűvösebb területek közé tartozott a nyugati határszél (32-34 fok) vagy a Balaton környéke (33-36), míg az egyik legmelegebb terület hagyományosan Szeged és környéke, ahol már pénteken 40 fokot mértek.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

A fent már említett regionális hatások akár több fokot is módosíthatnak a hőmérsékleti előrejelzéseken, magyarázta Nagy-Kurunczi Rita. Ez az, amit a nemzetközi időjárásoldalak kevésbé vesznek figyelembe, a helyi meteorológusok viszont igen.

Az előrejelzések készítését a gyermekek nyelvére lefordítva leginkább egy kirakóshoz lehetne hasonlítani. Sokfajta paraméter van, amelyek összefüggnek egymással. Az előrejelzés elkészítésekor megvizsgálják, hogyan befolyásolják egymást ezek a paraméterek, és a modellek elkészítéséhez figyelembe veszik a helyi viszonyokat is. A várhatóhoz leginkább közelítő előrejelzés elkészítésénél van még egy fontos faktor: ebben a szakmában nagyon sokat számít a sokéves tapasztalat is, az évek során ugyanis egyre inkább kiismeri a meteorológus az adott időjárási szituációkhoz tartozó jellegzetességeket – mondta Nagy-Kurunczi Rita.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!