Elrendelték a kisvárdai vár felgyújtójának letartóztatását

2022. július 22. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte a Kisvárdai Járásbíróság annak a férfinak a letartóztatását, aki a hét elején a gyanú szerint felgyújtotta a kisvárdai várat – írja a Nyíregyházi Törvényszék közleménye alapján az MTI.

Azt írták, hogy a férfi hétfő éjjel, 23 óra körül megjelent a Kisvárdán található, jelenleg felújítás alatt álló, műemlékvédelem hatálya alatt lévő várnál, és annak alagsorában hat különböző helyen tüzet gyújtott. Ezután felment az épület régi tornyába, ahol gyúlékony anyagot öntött szét, majd meggyújtotta. A férfi a közlemény szerint a tetőn is megpróbált tüzet gyújtani, de ez nem sikerült neki. A gyújtogatással a gyanúsított csaknem ötvenmillió forintos kárt okozott.

A rendőrök egy napon belül, július 19-én azonosítottak és elfogtak egy a 25 éves helyi lakost, aki beismerte, hogy a várban szándékosan, égésgyorsító gyúlékony anyag használatával gyújtott tüzet.

Vallomása szerint ittas állapotban követte el a bűncselekményt, telefonjával videófelvételeket is készített a tűzgyújtásról, amelyeket önként megmutatott a rendőröknek.

Közölték azt is, hogy a férfi büntetett előéletű, tettét rövid idővel a korábbi elítélése után követte el. Mivel a bíróság szerint fennáll a veszélye annak, hogy a szabadlábra helyezése esetén folytatná a tettét vagy újabb bűncselekményt követne el, esetleg elszökne, elrejtőzne a hatóságok elől, elrendelték a letartóztatását.

A végzés azonban nem végleges, az ügyészség tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be a döntés ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!