Hat órával korábban bezárt a szegedi NAV-iroda, pont amikor tüntetést szerveztek oda a kata átalakítása miatt

2022. július 21. – 09:13

frissítve

Hat órával korábban bezárt a szegedi NAV-iroda, pont amikor tüntetést szerveztek oda a kata átalakítása miatt
Fotó: Bálint András / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden a NAV ügyfélszolgálatához szervezett demonstrációt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Momentum TizenX helyi szervezete. De a meghirdetettnél korábban zárt be a székház, és emiatt csak a forgóajtón keresztül tudtak benézni a kata módosításáról kérdezni akaró emberek.

A hétfői hídfoglaláson, amelyen több száz fő nagyjából öt órára elfoglalta a szegedi Belvárosi hidat, is elhangzott már, hogy szerdán 16 és 18 óra között minél több katás menjen el a NAV-hoz adótanácsadást kérni egyfajta tüntetésként. Egészen pontosan az hangzott el a hídon, hogy az emberek menjenek be az ügyfélszolgálatra, kérjenek sorszámot, és mindössze annyit kérdezzenek meg, mi van a katával.

A szerdai, flashmob jellegű eseményen 30–40 ember vett részt, akik többnyire nyugodtan, csendesen vártak és beszélgettek a szegedi Momentumtól kapott tájékoztatás szerint.

Ami azonban részben meglepetésként érte a jelenlevőket, hogy

a NAV ügyfélszolgálata a hivatalos 18 órai zárás helyett technikai okokra hivatkozva délben bezárt,

így a legközelebbi kontaktus dolgozó és tüntető között az volt, hogy egymást nézték a forgóajtó üvegén keresztül.

Úgy tudjuk, még a délelőtt folyamán értesültek arról a szervezők, hogy a NAV először 16 órai zárást tervezett, és ezután hozták a tiltakozást előbbre, 15 órára, amire a NAV megint előrehozta a zárást, 12 órára. Az MKKP és a szegedi Momentum szerint akár 30, a tüntetésen részt nem vevő is érkezhetett ügyet intézni, akik ezt a korábbi zárás miatt nem tudták megtenni. Elégedetlenségüknek többen hangot is adtak, egy férfi szerint ez is csak Magyarországon történhet meg.

Fotó: Bálint András / Szegeder Fotó: Bálint András / Szegeder
Fotó: Bálint András / Szegeder

Miután negyed öt környékén az eseményen részt vevők úgy döntöttek, hazaindulnak, az akció egyik szervezőjét, a szintén szegedi Momentum-tag Szekeres Dánielt a helyszínt biztosító három rendőr igazoltatta, és a gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indítottak ellene. A rendőrök arról tájékoztatták Szekereséket, hogy legközelebb 48 órával az esemény kezdete előtt jelentsék be azt.

„Mondtam, hogy oké, de ez egy kormányépület, ahova be szerettünk volna menni, az hat órával korábban bezárt, a munkatársakat viszont láttuk bent” – mesélte a Szegedernek a momentumos aktivista. Az eseményen forgalomakadályozás, skandálás vagy bárminemű atrocitás nem történt. Kollégánk egyébként már délután három óra körül járt a helyszínen, amelyhez közel két rendőrautó is állt. Az egyikben ülő rendőrök lapunknak azt mondták, valóban a tiltakozókat várják, de nem tudják, mire számíthatnak.

Szekeres várja a további tájékoztatást a hatóságoktól, de kiemelte, hogy ezek után is folytatni fogják kiállásukat a katásokért. Időközben megjelent közleményében az MKKP arról tájékoztatott, hogy pénteken Budapesten ismételten hídfoglalást és utcafórumot tartanak majd. A szegedi tiltakozások szervezői pedig forgalomlassító demonstrációt szerveznek, ennek időpontja viszont még bizonytalan.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!