40 fok lesz, súlyos az aszály, erdőtüzek jöhetnek

2022. július 20. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hány fok lesz?

Napról napra fokozódik majd a hőség, az Időkép szerint az Alföld egyes részein már pénteken is meglehet a 40 fok. A kánikula várhatóan szombaton tetőzik, ekkor a legmelegebb órákban nagy területen átléphetjük a 40 fokot. Ezzel megdőlhet a július 23-ára vonatkozó napi melegrekord (39 fok), melyet 2015-ben mértek.

Erdőtüzek is jöhetnek

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály; a rendkívüli szárazság és a nagy meleg jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát. Az ország egész területén – így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is – tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parkerdő tűzőrsége azt kéri, hogy mindenki fokozott figyelemmel járja az erdőt és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

Stop kamionstop

A szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt a hétvége első napjára felfüggesztik, közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium szerdán. A kamionstop az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart, de a nehéz tehergépjárművek a hőségriasztás miatt szombaton egész nap szabadon közlekedhetnek a belföldi utakon. A tisztifőorvosi intézkedés meghosszabbítása esetén a kamionstop feloldása automatikusan kiterjed vasárnapra is. A lépésnek köszönhetően akár a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, áthaladhat az országon a tranzitforgalom.

Locsolás, vízosztás

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segíti a budapestieket a fővárosi önkormányzat intézményei – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A BKK a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál oszt vizet szerdán és csütörtökön 11 és 13 óra között. A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte hétszáz literes vízosztó tartállyal ellátott utánfutóját, amelyből vasárnapig a Deák Ferenc téren bárki tölthet a kulacsába vizet egész nap. Az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként általában húsz gépjárművel locsolják a budapesti közutakat. A nappali műszakban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat.

A BudapestGO alkalmazásban létrehoztak a szűrők között egy új menüpontot, amely a városban található ivókutakat mutatja.

Mivel a metróban klíma továbbra sincs, a metrómegállókban a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik.

Vörös kód

Csütörtök reggeltől hétfő estig ismét életbe lép a „vörös kód” – közölte a Belügyminisztérium. A vörös kódnak két célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a szociális szektor minden intézményének – ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül – kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém hőség miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni.

Súlyos az aszály, és még hol a vége

A súlyos aszály az előrejelzések szerint a hét végére várhatóan tovább nő. Az Alföldön az öntöző- és kettősműködésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek. A 12 vízügyi igazgatóságból már 10 területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: jelenleg 7 vízhiánykezelő körzetben I. fokú, 7 körzetben II. fokú és 18-ban III. fokú – vagyis a legmagasabb – készültség van érvényben.

A vízigények olyan mértékben megnövekedtek, hogy azok kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani. Ezért az országos koordináció biztosítására az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2022. július 20-án reggel 8 órától elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését. Az egyidejű, koncentrált vízhasználat elkerülése érdekében az OMIT kezdeményezte az összehangolt, kiegyenlített vízkivételt az érintett igénylők bevonásával és öntözési menetrend kialakításával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!