Szeretik a fiókban őrizgetni régi mobiljukat a magyarok

2022. július 19. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok 63 százaléka tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az esetek többségében több, 10-15 évesnél is régebbi készülék hever a fiókban – derül ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásából.

A listán a mobiltelefonokat nem sokkal lemaradva követik

  • a töltők és kábelek (61%),
  • a fej- és fülhallgatók (47%),
  • a videó/cd/dvd-lejátszók (42%),
  • a számítógépek (39%),
  • a magnó, hifi (38%),
  • a tv, monitor (37%),
  • a bluetooth-hangszórók (17%),
  • és a fitneszórák (15%).

A megkérdezetteknek csupán 6 százaléka jelezte, hogy a felsoroltak közül egyik sem található meg az otthonában.

Forrás: Yettel Magyarország Zrt.
Forrás: Yettel Magyarország Zrt.

A kitöltők több mint hatvan százalékának több mint 5 telefonja volt valaha, ötödének pedig legalább 10 készüléke, és a válaszok alapján ezek egy részét egyszerűen elteszik, amikor újra cserélik.

Arra a kérdésre, hogy milyen célból őrzik meg a régi készülékeket, a megkérdezettek több mint fele azt válaszolta, hogy tartaléknak teszi félre őket, de az is gyakori, hogy nem tudják, mit érdemes kezdeni velük (28%), vagy nincs kedvük foglalkozni a kérdéssel (27%).

Gyakran megjelölt ok az is, hogy a készülékeken lévő adataikat féltik a felhasználók az illetéktelenektől (24%), és meglepően sokan (23%) érzelmileg kötődnek a régi mobiljukhoz.

Forrás: Yettel Magyarország Zrt.
Forrás: Yettel Magyarország Zrt.

A meg nem őrzött telefonok legjellemzőbb sorsa az, hogy elajándékozzák (38 százalék) vagy eladják (23 százalék) őket. Mindössze 14 százalék dönt úgy, hogy visszaviszi a telefont egy elektronikai üzletbe vagy a szolgáltatóhoz, amivel elindítja a készüléket az újrahasznosítás útján.

Tízből nyolcan tudják, hogy nem szabad kidobni a használt mobilokat a kommunális szemétgyűjtőbe.

A régi mobilok megfelelő kezelése azért is fontos, mert a készülékekben olyan veszélyes anyagok találhatók, amik a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek. Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, veszélyes anyagokat juttatva a környezetbe. Emellett a telefonokban olyan értékes fémek – köztük arany, ezüst, réz, vas – is találhatóak, amelyek a készülékek újrahasznosítása során kinyerhetők, így nem kell azokat költségesen és környezetszennyező módon újra kitermelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!