Debrecenben tüntettek és sétáltak, majd szétszóródtak a kata és rezsiváltozás ellen tiltakozók

2022. július 19. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Debrecenben egy ötven-százfős tüntetést tartottak kedden Csökkenjen a rezsim elnevezéssel. Civilek és momentumos politikusok a katatörvény és a rezsiszabályok változása ellen tiltakoztak. Az eseményen részt vett Orosz Anna momentumos parlamenti képviselő és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Mindketten rövid beszédet mondtak, amikben a múlt héten elfogadott katatörvényt és a kormány megszorításait bírálták.

Schmuck Erzsébet többek között arról beszélt: „lehet, hogy hamarosan kormányválság lesz ha nem térnek észhez”, míg Orosz Anna azt jegyezte meg: „a Fidesznek tíz éve lett volna megváltoztatni a katát, ha azt igazságtalannak tartotta.”

A beszédek közben az esemény közelében elsétált egy idős férfi, aki beszólt a tiltakozóknak: „így van, éltessétek a buzikat”, mire egy fiatal férfi annyit szólt vissza: „megszólalt már a krumplinyugger”.

A vonulás előtti felszólaló- Fotó: Keresztes Bence
A vonulás előtti felszólaló- Fotó: Keresztes Bence

Orosz beszéde végén előbb egy idősebb férfi, majd egy „Nem bírok annyit adózni, amennyit loptok” molinót tartó lány is spontán vonulásra szólította fel a részvevőket.

„Tök jó, hogy itt is elindult valami, de szomorú, hogy csak ennyien vagyunk. Ne azért jöjjünk már ide, hogy csak ácsorogjunk!” – mondta, majd szavaira a többség elindult, a vonuláshoz néhány Wolt-futár is csatlakozott. Volt, aki a múlt heti megmozduláshoz hasonlóan, a közeli kereszteződést szerette volna elfoglalni, őt a rendőrök igazoltatták.

A menet aztán csak pár száz méteren át, alig néhány percig tartott, mert az útjába kerültek a Campus fesztiválra jegyeket vásárlók kígyózó sorait. Emiatt a vonulók fokozatosan elhagyták egymást, és a tüntetésnek vége lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!