A Kúria elnöke után a civilek is az Alkotmánybírósághoz fordultak a bírói függetlenség védelmében

2022. július 11. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva



Miután a Kúria elnöke, Varga Zs. András az Alkotmánybíróságon támadta meg az Országos Bírói Tanács (OBT) új Etikai Kódexét, négy civil szervezet közös beadvánnyal fordult a testülethez – írta az Amnesty. Rámutattak Varga Zs. érveinek megalapozatlanságára, egyben támogatni kívánják a bírói függetlenséget.

A négy szervezet, vagyis az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emlékezteti az alkotmánybírákat, hogy a testületnek nincsen hatásköre a március 2-án elfogadott Bírák Etikai Kódexének megsemmisítésére, amit Varga kért.

„Nehéz nem arra gondolni, hogy a Kúria elnöke valójában attól fél, hogy az igazságszolgáltatást érintő kormányzati és igazgatási lépések kapcsán ezentúl kritikus bírói hangok is megjelenhetnek a nyilvánosságban”

– állapították meg a beadványban. Szerintük nemcsak joguk volt a bíráknak új Etikai Kódexet elfogadniuk, de arra szükség is volt, mert a korábbi verzió jogkorlátozó értelmezése aránytalanul leszűkítette a bírák véleménynyilvánítási szabadságát, és hozzájárult, hogy ne merjenek véleményt megfogalmazni a jogrendszerről és a bíróságok igazgatásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!